vieani 發表於 2015-10-3 00:54:21

有無師兄試過「爆白」同「鍍膜」

有無師兄試過做「爆白」同「鍍膜」,效果如何? 有無好介紹?

十四毛 發表於 2015-10-3 03:10:09

鍍鏌我做過,但爆白係乜野呢?
我兩架車分別做過兩間唔同既coating,明天分享下心得。

十四毛 發表於 2015-10-3 09:23:23

首先,我第一架車新車落地,果時乜都唔識,周圍問人應該打臘定做coating。最後信左個車sales話最好唔立即做,過兩個月先最好,我諗極都唔明點解,三四日後,有日泊完車發現車頭冚有個印,原來係雀屎尿乾左食死左落頭冚,卒極唔甩。
最後朋友介紹去左一間細細間既公司做coating,話包甩到撻漬。

收車時睇唔到,但原來撻漬仲係度,問番個老細,佢話下次幾個月後做refining時再幫我攪。頂,我俾成八千銀主要就係為左呢撻野,你話再要我等半年?

十四毛 發表於 2015-10-3 09:28:18

最後架車因為屋企多左新成員,未到做所謂refine保養就換左架七人車,其實之前係再經朋友介紹識左而家果間護理公司。睇過佢地做既車比我果架令好多,感覺上浸coating好似厚好多。所今次俾佢地做...

十四毛 發表於 2015-10-3 09:37:48

今次做完感覺比上次令好多,最令我感覺值得係發生左件事,有日泊街出左事..見圖,果日心諗,唉,今次跌錢啦,仲要兩幅,早知唔慳舊幾水泊車場啦。
其實幾深下,心諗都一定冇得救,但最後打俾間coating公司(已經變左老友),話未必冇得攪......

vieani 發表於 2015-10-3 09:51:12

之前上網見到報紙介紹過「爆白」
http://hd.stheadline.com/car/car_content.asp?contid=48432&srctype=g

十四毛 發表於 2015-10-3 12:37:30

我勢估唔到,第二日收車,果條咁長既花痕已經收成兩點好細既點點。喜出望外既係,老闆冇收過我一蚊。

十四毛 發表於 2015-10-3 12:48:15

鍍鏌有平有貴,我隔離屋就自己買葯水自己塗,佢用左兩晚時間,二千銀攪掂,我好多朋友做大約四千蚊果D,而我幫襯呢間就大約八千,同第一間一樣價錢。
分別我唔知大唔大,但而家我呢間個老闆俾到好大信心我,因為佢唔計較,唔似傳統車房咁會惡過你*,好多時都唔收額外錢幫我做額外野。
我地Goros版主阿樂,Goros admin group一位師兄,Leica版既一架Macan Turbo都係俾佢攪。
版主有次經歷同我相類,頭沙版被人刮左一下深既,又係攪掂左。

*之前我屋企附近有間洗車公司,洗花我架車仲惡過你

十四毛 發表於 2015-10-5 12:33:25

DCC story,原來筆版版主架車都係被佢做。
利申,我地完全係冇股份冇利益。純粹係佢地服務太好所以要推介俾大家。

十四毛 發表於 2015-10-15 10:38:38

今日又拎左架車去沖涼,我寧願遠d都專登過去俾佢地洗,仲自動幫我跟埋呔氣,超細心。
我試過俾人抹花個內籠既桃木版。

bono0272 發表於 2015-10-23 21:28:54

我今日都去咗沖涼!

ballgor 發表於 2015-11-13 16:13:08

十四毛 發表於 2015-10-15 10:38
今日又拎左架車去沖涼,我寧願遠d都專登過去俾佢地洗,仲自動幫我跟埋呔氣,超細心。
我試過俾人抹花個內籠 ...

我以前也用過兩間。現在我新車落地,師兄可否介紹?

Chinese-Tee 發表於 2015-11-13 17:26:47

ballgor 發表於 2015-11-13 16:13
我以前也用過兩間。現在我新車落地,師兄可否介紹?

可以試下呢間,利申,這是朋友開的店子,不過與我全無關係,聽說洗一次車收費可高達萬元。
Contempo Concept HK Auto Detailing & Supplies

bubu 發表於 2015-11-16 17:46:05

Chinese-Tee 發表於 2015-11-13 17:26
可以試下呢間,利申,這是朋友開的店子,不過與我全無關係,聽說洗一次車收費可高達萬元。
Contempo Conc ...

即係话架車冇两百萬不宜光廞囉!

十四毛 發表於 2015-12-26 17:35:50

老闆話第一次做咁舊既車,佢做既工序多平時好多次,新車研磨兩次,呢架就要五次。

bono0272 發表於 2015-12-30 14:20:15

十四毛 發表於 2015-12-26 17:35
老闆話第一次做咁舊既車,佢做既工序多平時好多次,新車研磨兩次,呢架就要五次。
...
I do highly recommend this shop for coating and follow up services. My back door gets some hairline cleaning marks (well I use the terms that we usually describe the camera lens condition) and the shop fixed that for me without charging me a penny.

wesley 發表於 2016-1-5 08:32:07

妖... 心思思啦整到我....

vieani 發表於 2016-1-6 20:35:25

經師兄們介紹,今日我終於交咗架車俾DCC story做coating。
期待完成後效果(^ω^)
頁: [1]
查看完整版本: 有無師兄試過「爆白」同「鍍膜」