Bankcheck 發表於 2016-8-14 12:48:10

Grand Seiko 8J or 9F?

請問各師兄究竟喜歡 8J 定係 9F 呢?

十四毛 發表於 2016-8-14 16:52:08

點分架?

Bankcheck 發表於 2016-8-14 21:19:04

兩款到係石英表,8J已經停產,9F是最新款的。網上眾說紛紜,有啲人說9F是最準確的,但有啲人說8J用了最好的材料⋯⋯

MIG 發表於 2016-8-15 09:24:12

如果係我,會考慮埋錶款/dial/availability 一齊決定 :)

Bankcheck 發表於 2016-8-15 15:00:49

多謝師兄回覆,本來計收藏價值應該搵隻上錬或自動的,但我只想搵一隻平日可以帶,所以才會揀石英款。

jameshyc 發表於 2016-8-16 23:16:03

8J機芯是相當耐用,電池壽命太約5年左右,
而9F電池壽命比8J短,原因是要做溫度補償
來達到每年誤差十秒的左右

Bankcheck 發表於 2016-8-17 00:53:02

多謝 James 師兄

Bankcheck 發表於 2016-8-17 00:54:26

不過今天見到隻全新GMT,二萬八千,又幾吸引,可惜係銀面⋯⋯

jameshyc 發表於 2016-8-17 10:24:30

如果只計石英機芯
Seiko 出品的石英GS
相信係全球最好的...

我老豆四十年前用六舊幾買了隻石英精工,
當年佢人工七舊, 相當敗家:@:@

用左四十年, 除了更換電池外未壞過,
係塊玻璃崩左小小, 前年去通城諗住幫老豆換玻璃及抹油,
個老師父話隻錶係好野黎, 可惜太舊冇零件, 最後等了一個鐘,
作有限道抹油, 最後通城冇我收錢:D:D

講返隻錶, 錶背有隻獅子, 但我好肯定不是GS...
如果係就發達, 自己第一隻GS, 或多或少受老豆影響:loveliness::loveliness:

諗諗下自己帶勞, 老豆帶精工, 好似有D不孝:L:L

Bankcheck 發表於 2016-8-17 12:58:57

多謝James師兄分享,我之前都喜歡自動錶,不過帶咗隻精工石英潛水錶後對石英錶有了好感,所以才去追隻GS戴吓。
頁: [1]
查看完整版本: Grand Seiko 8J or 9F?