holmes 發表於 2018-7-7 13:53:46

Sony Rx0

近期打算買只action cam, 最後選擇咗Sony rx0, 玩咗一排覺得拍照有驚喜,質素呎吋比唔錯,之後仲發現有間公司出咗可換鏡版本RIBCAGE RX0, 可以接c mount镜變成一部好精巧的可换鏡相機, 玩樂性不錯,隨身帶住可拍得更多

edwardyung 發表於 2018-7-7 17:34:30

RX0不算action cam, 定位有點中間⋯ 最可惜的是沒有得直接拍4K,如果有就好了⋯⋯

holmes 發表於 2018-7-8 00:07:20

edwardyung 發表於 2018-7-7 17:34
RX0不算action cam, 定位有點中間⋯ 最可惜的是沒有得直接拍4K,如果有就好了⋯⋯ ...

防水防撞又細部,如果唔算,action cam y應點樣介界定? 雖然唔可以直接4k,但佢啲1080p贏gopro 4k 成條街

edwardyung 發表於 2018-7-8 11:33:43

要完完全全稱得上一部Action Cam ,必須可以第一身空手主控拍攝。你滑雪、溜滑板、跳傘時請個攝影師在旁邊拍你嗎?24mm視角也沒有的rx0點拍呀師兄請問?
其實rx0的視角極適合攝錄網球比賽,如果有4K我一定換了現在的東西,始終隊到5米多高,不是任何一部相機可以放心放上去的。但我這種拍攝,自己也不敢說是Action囉。

edwardyung 發表於 2018-7-8 11:47:12

又或者可以這樣說,rx0是攝影師很好的action cam,但一定不會是運動員自己的action cam.

holmes 發表於 2018-7-8 13:08:28

Rx0 係24mm呀,比gopro更細的呎吋,5米高有何問題?

edwardyung 發表於 2018-7-8 14:08:02

holmes 發表於 2018-7-8 13:08
Rx0 係24mm呀,比gopro更細的呎吋,5米高有何問題?
5米高就是冇問題⋯⋯ 所以我想買,如果有4K我已經買咗,因為其他action cam 拍tennis court太闊。 RX0 鏡是24mm等效,但在拍16:9 video時係不足24mm很多的呀師兄。而且自拍action cam視角基本要求係120度以上。就算24mm放上頭盔、或夾在爬山單車落山,影出來的片都搖到你頭暈、震到你甩肺架。RX0冇防震更加是拍action video的死症。

holmes 發表於 2018-7-8 19:20:00

120度唔震咩? 我試過咪一樣係唔接受,後期啲action cam機多數用電子裁切防震,後製一早就做到,雞肋。 無錯真係各人需要不同。

edwardyung 發表於 2018-7-9 00:47:47

師兄唔同意我講嘅“RX0唔算得上係一部action cam”, 我係絶對尊重嘅。我相信下一代RX0一定有4K,我到時好難會唔幫襯嘅,我就連配件都已經買定先。

Wilson12hk 發表於 2018-7-12 22:09:22

之前都有留意Ribcage版RX0, 但考慮用RX0就是要細和方便, 換鏡可能失去意議, 最後也是入了RX0.

holmes 發表於 2018-7-13 13:59:19

C Mount 都不少高質輕便鏡頭,我考慮只是價錢太貴,screen細難對焦
頁: [1]
查看完整版本: Sony Rx0