M-Classic

搜索
返回列表 發新帖
樓主: paulpaul

時光倒流

VIP

就係你喺果邊輯相,搞到我終日心思思,最後都係買返支有合靚仔pre a 90mm summicron.
回復

VIP

paulpaul 發表於 2013-7-29 20:03
要手定又要眼利又要心定又要呼吸停止,先影得

安全快門:MM 嘅可用 lSO 夠高,將安全快門 set 高 d 都無問題,好有機會克服到手震

對焦準確:可能係部相機個對焦框上下疊唔齊,所以出現對極都好似唔夠光、唔夠清嘅怪感覺。用埋粒1.4x都無明顯改善

早前,因為對唔清,疑神疑鬼,走去驗眼、check 鏡、check 機。抵死係,部舊機硬係差少少、個RF唔夠光;而新D嗰部機又光、又易對。最後,同個師兄傾開,發現係部舊機個對焦框上下有少少疊唔齊,令到硬係覺得差dd、暗少少。依家部機係興華排緊隊,等調校 ...

當對焦框上下疊齊、lSO夠高,90/2AA、75/1.4全開中焦好似無想像中咁難喎。如果用90/2.8(E46),就更易添
回復

中級會員

I too find focusing 90mm difficult. All my rangefinder lenses are wides and standards,  mostly 35 and 50's. I do have a 135 for my Nikon SLR. Ten years ago, I thought of buying a Noct but was afraid of the narrow DOF. I kinda regretted not buying one.
回復

中級會員

而家入貨抵啦!
回復