M-Classic

搜索
查看: 5730|回復: 49

淺談十年 (不日更新)

VIP

事先聲明,呢篇野可能會令想睇相既人失望, 因為呢篇野只會有文字。

我唔係特別藏私,不過我深明各位網路偵探以set認人,一日我都仲要係香港,東京行來行去,假如我之後講野冒犯到人,出街比人hi auntie 就唔好啦。

另外,如果各位師兄姐係想知道究竟有無捷徑同埋祕訣可以排到特定物品,我只能講一句好廢既野 “各施各法,各自修行”,排隊需要天時地利人和,事實好似職場昇職咁,有人快,有人慢。 這些年見過不少各式各樣排隊既人,今日會淺談一下近十年排隊氣氛變化。

首先來個小小自介,十幾年前起我由學生年代開始每一年都會赴日排隊,少的一,兩次,痴線時朋友一吹雞就飛都試過從來不曾中斷,所以可能同一dd只係n年前排過一兩次既老前輩唔同 (都話我會得罪人架啦),對近年排隊變化好有感觸。

我好鐘意goro’s, 以前日日上網就係search goro’s有關既野, 發夢都會夢到排隊,goro’s 令我識到一班同我一樣痴線既朋友,日日討論,相約排隊,goro’s真係陪住我長大。

只係想表達一下排左對咁多年睇住goro’s人潮變多,大樓換色,由好想排隊會有個人可以傾計到全部都變晒同志們,同

如果有機會的話,或者會分享下咁多年goro’s排隊圈/華人圈裏面的傳聞,八卦,黑歷史(當然唔開名),真真假假就唔深究了,留比大家自行想像啦

入正題,

今年排隊有一件事特別觸發我神經,亦係我終於的起心肝打呢篇野主要原因。今年係我好幾年無試過星期六,日去排隊(依家人大左,知道要有節制,雖然排隊都係開心(可能呢兩年除外),都會留時間去第二d地方好好享受假期),所以基本上我係無見過secure 哥哥們,check passport時店員不在場比人問識唔識英文感覺係非常odd… 坐係欄杆,回憶下,點解依家會搞到咁大陣象每日同幾百人廝殺咁款。

Ok, d N 年前其實11點半12點慢慢從表參道或者竹下通(因為好多JK們)走落去唔講,就算爭櫈仔年代都係只要肯等,一定會有得上去,依家….雖然都好大機會有得上,但上到去

除左排隊抽籤方法上難熬, 其實最主要係,無野想()

其實由排向前後隔離左右的人就可以睇到本店的變遷之一,我初期排隊時候,好多大叔一身印第安裝扮,有人會騎架電單車來門口跟著坐向店門口,好似個石像咁。 又或者你帶十字架,隔離個帶三點吊,各有各特色組合,不計老鷹,都唔係個個閃令令最近出咩個個都戴個幾樣,或者就算一個中本雕,但配兩三對heart…總之雖然顏色係灰黑,但對會閃盲你雙眼,好型好型好型(重要所以講三次)。

感恩係,咁多年,自己心儀物品大部份都擁有了,依家排隊係一種感情,但事實亦都仲有一 d追求可能係當年因為好多不同原因(有白痴的,有實際(錢)的)錯過唔少野,又或者想要某d好罕有或者長年無再出過的款式。

身邊仲有幾個鐵朋友固定成日去排隊,但其實個個都開始好消極。

即係以前好多人會話“前面個個日本仔傾幾分鐘就走了”,其實都唔係只係日本仔會咁(苦笑)

今時今日本店的款式好多都係heavy rotation…. 或者係要迎合大部份係度望住幾時儲齊上下金有無土石款的人不過肯定係以前過一星期又會有d小驚喜,可能你身邊朋友或者你自己會遇到一個特別的,心儀的皮帶扣個種感覺真係 long gone…………

我知道有d人會話,“喂我山長水遠來到朝聖,唔係唔特別關照我呢d外國人下話?”

又有人會話“唔搵翻d點得?

其實本店一向對外國人係唔錯的,至於點解會搞到宜家咁,就唔多講啦。當我見到國某論壇好多人理直氣壯報告買成點然後直接出售,fb 某名谷 好多人覺得buyer係做福人群,甚至仲比人大哥前大哥後擁護我就真係長知識了。

但大家又有無想過,其實日本都好大,都有唔少人係坐通宵巴,新幹線等由其他地方山長水遠個個星期來排隊?有d日本常客一年車費就已經係嚇人數字。

真係因為好需要所謂以戰養戰的我唔識講,我自己都唔係咩富二代,我學生年代第一條羽毛第一set都係做part time儲錢買

係我眼中,總之真愛就會去排隊,真愛就點都唔會賣,就係咁簡單。

多謝收看。

回復

6萬

管理員

我係日本,昨日排完,今日星期三,明天都會碰下運氣,一路係新大久保食住部隊鍋睇,好有感覺。好文!

呢句正:總之雖然顏色係灰黑,但絕對會閃盲你雙眼❗️  發表於 2016-12-14 20:10
BTW, 閣下係我係Mclassic少數極度尊敬既人之一❗️你既文同留言我次次都睇兩次以上,言之有物也。  發表於 2016-12-14 20:07
回復

Goro's

好文 其實我入左坑無耐 唔及師兄長 老實說 真愛就會排隊 真愛就點都唔會賣 呢句好中 。 。 我林呢個版就係俾真心同好交流既機會!

多謝。的確佩服呢版好多人會大膽頂撞某d 呢頭話好鐘意,呢頭即放既人  發表於 2016-12-14 20:30
回復

6萬

管理員

「感恩係,咁多年,自己心儀物品大部份都擁有了,依家排隊係一種感情,但事實亦都仲有一 d追求…可能係當年因為好多不同原因(有白痴的,有實際(錢)的)錯過唔少野,又或者想要某d好罕有或者長年無再出過的款式。」

講中我所想但又表達唔到既野❗️
回復

Goro's

睇得出師兄好有heart!!我感覺同你差不多,已經無左當初既感覺,但去初都要排下

勿忘初衷!  發表於 2016-12-14 20:30
回復

Goro's

支持!

多謝  發表於 2016-12-14 20:31
回復

VIP

十四毛 發表於 2016-12-14 20:03
我係日本,昨日排完,今日星期三,明天都會碰下運氣,一路係新大久保食住部隊鍋睇,好有感覺。好文! ...

多謝毛兄,祝好運好籤。

現今d buyer抽到3,40都唔會排,要個位數,我上次前面個女仔按到33,望都無望店員就走,幾型
回復

Goro's

呢個post好有heart. 道出咗我哋大部份人嘅心聲

多謝收看  發表於 2016-12-15 20:30
回復

Goro's

我都排隊超過十年喇,雖然不能好似其他師兄咁一年排十次八次,但當中都經歷過JP Yahoo bid, 一個鐘頭上本店, 炒舖入, 錯過罕品無買, 放低過, 爭櫈仔, 七點抽韱, 發夢上本店, 十一點大抽獎等等...............但我一直堅持甚少放售就只有一個原因就係 '鐘情',所以依家比人改咗個外號叫 '哥羅焚化爐'

我就點都唔會捨得賣,件件都有獨特回憶啊  發表於 2016-12-15 20:31
唔係嫁,起碼要本店貨........Wakakaka..............  發表於 2016-12-15 00:02
你肯放佢乜都收,唔係焚化爐係咩....  發表於 2016-12-14 23:43
回復

6萬

管理員

剛同隊員交低左,我聽日有7成機會唔出現,想到咁樣成個人鬆哂,寧願去買下玩具俾d女,買下聖誕裝飾野,飲杯咖啡捉下Pokémon鬆一鬆仲爽。
上到都睇運,而且9成半機會都係果類大路貨。而且如果Mito姨媽到既話,仲要睇佢面色做人。
回復

Goro's

師兄講得好!
我入門資歷極淺,手上只有幾條毛,放又放過。但都巧記得1、2年前係香港街頭撞到帶哥羅的師兄係會點頭微笑,內心有一種戰友的感覺。係東京嘅直頭大家明明語言不通都會用盡方法講哥羅。依家!?係香港帶會俾人啤、俾人串。條友係大我一隻一眼流大鷹都可以拱囂...

我呢半年,自從係杜如風小姐介紹左再瘋行之後,都幾乎完全唔上頸帶Goros了.....唔多唔少都係因為本店而家待人接物既態度。  發表於 2016-12-15 21:04
有時戴左都係收係衫入面,幾矛盾  發表於 2016-12-15 20:32
回復

高級會員

絕對認同師兄既睇法,對我黎講,以前大家係用時間,汗水,日曬雨淋甘去排隊,未出發已經有好期待既心情去朝聖(又或者可以講去作戰)haha...然後去到見到不同年紀既人一齊為咗自己鐘意既嘢排隊,一齊坐欄杆盡量唔行開,可以認識下前後唔同既朋友,學yuendenden話齋,大家互相尊重係戰友...依傢既我係...或者大家do係期待抽籤,抽唔到,走,聽日再抽,抽唔到,又走,然後可能成個旅程do抽唔到,真係要走...唉...冇咗果種...啊!排得甘辛苦終於...終於買到我喜愛既Goro's 個種感覺,係變咗大抽獎ar大佬,呵,你買到ar...感覺似抽獎抽返黎甘,我好老土既...我覺得唔型lor...可能我長氣咗,不過呢個係我既感覺

運氣無奈都係能力值之一  發表於 2016-12-15 20:33
回復

6萬

管理員

今日係想唔去嘅情況下最後都係去咗,唔係因為姣婆守唔到寡,而係本來約左位未上過本店既會員係果度見,再一齊抽,佢上次抽到幾十但冇手帶,如果就咁孤伶伶掉低人哋唔係咁好,我哋最後係兩人1籤,幸運地中咗33,最後佢可以如願買到佢人生第一條XL,我覺得今日好有意義。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x

係緣分  發表於 2016-12-15 20:33
回復

新手上路

好文!支持!
回復

新手上路

謝謝分享! 支持
回復

中級會員

好正呀,想睇師兄分享下咁多年goro’s排隊圈/華人圈裏面的傳聞,八卦,黑歷史
回復

高級會員

多謝分享...

我有時都會夢見排隊
回復

新手上路

好多人都會夢到排隊上去
回復

新手上路

深度好文,支持師兄
一句到尾,無願意俾炒價嘅買家,
就唔會有排隊炒賣嘅賣家,
呢個係循環,值得反思!
回復

註冊會員

好文。小弟連排三日,三日都上唔到。 今天有supreme 新貨,如果搵水腳一定排supreme 。

如果去玩都要擔心水腳,或者應該反思放假去旅行既意義  發表於 2016-12-27 14:07
回復