M-Classic

搜索
查看: 2793|回復: 11

十五十六, 十四緣, 三三不盡

中級會員

經歷左上次3連敗兼47俾人”個咩”, 12. 15/16 再接再厲去排兩日。

今次要感謝M卡既前輩如 kaizm 既臨場打氣。最要特別鳴謝既係十四, 見到佢真人原來棚牙係金色的, 因佢牙齒當金洗, 第一日15號應承左嚟打氣, 儘管當日有點阻滯, 但依然如約赴會, 就係咁除左好心有好報, 重幫我開左人生中一堵重要既門。

十五

不怕我搭沉船, 十四建議兩人一籌, 同生共屎。
….金指一篤….….33, ….. 二女竟在猶豫 !!!
見狀十四即時反應, 鼓其三吋不爛之舌, 又話想腰帶加裝又…..
二女: but it would be a long day
十四: Of course, we wait
二女再打量十四一番, 可能見佢果日要靓唔要命, 天寒地凍外套都無著件, 決定凍瓜佢就係咁比左手帶我地。而我全程只能好似碌角咁睇戲。之後落位, dump 水印, 二女點名…….

當日似乎有 VIP, 我哋四點幾上, 組內排2,3, 第一次上本店, 比我想像細但好有懷舊印第安風,對還未有機會上既師兄, 請容我稍稍形容下(請用進入門口時anti-clockwise想像): 入門右側係塊大鏡試戴照鏡用,門口斜對面牆上係毛鏈之類銀器既 display, 下面就係銀包一類皮俱display , 再左手邊就係個類似 counter 既地方, 平打花牌之類, 坐左個胡鬚男 (神鉗/收錢男), 二女企係隔離, counter 牆上方褂左腰帶同好多相, counter 後面就係我哋成日係街望上去塊窗, 再往左看牆上褂著各式皮袋。

好心有好報, 比十四遇到佢都無既藍珠牌,送比老婆。

至於我一心係要人生中第一條, 當日只得銀繩石同點金, 我揀左前者, 再問鏈不行了, 另外想買鹿袋但無我想要既啡色, 最終無買。須然只係用條皮繩,但二女都好有心機帶我去鏡前試, 教我點調較長度等, 其間佢講左句 {除左瞓覺, 沖涼, 你要成日戴住佢, 下次再嚟要戴埋佢返嚟}, 呢句說話, 我之後返到酒店一直時常在腦海響起。 我同佢講會排多日…”good luck”…就係咁完成左我比本店既第一次。

十六

播返潮洲音樂, 今日入隊位置比昨天後, 身上當然戴住尋日既戰利品, 埋到去抽之前扮 friend “nice to see you again” (直覺(定幻想?) 是認得我的)…. …. ….. ….…. !!!! 二女” ….. 我即時叫左出嚟 “same as yesterday”!!! 呢次冇”個咩”, 冇猶豫, 比手帶

這天就好像昨日重複一次一樣, 又係33, 四點幾, 組內第三, 等待時心中盤算 : “細角? 大毛? 藍珠牌? 鹿袋無啡呢? 其他呢 …..”, 上到去再隨機應變吧。到前一組既人開始陸續落嚟, 就好似新年倒數咁 5, 4, 3, 2, 1 ….. let’s go!!!

無大毛, 幫我諗少樣, 但藍珠牌 vs 細角, 好掙扎 …. 可能大部份師兄會先揀藍珠牌, 但始終覺得一鏈一毛先叫做完美入門, 下次唔知幾時, 最終決定先問細角後問藍珠牌, 答案當然係有前無後 (調轉呢相信會無左條鏈), 平打無size。至如鹿皮袋依然只有細黑, 殺埋佢。

同昨日一樣, 二女係後面鏡前好細心教我點戴點除條鏈, 講解個細黑鹿如染料, 帶長, 將來加裝等。我話”三”係我國”生”好意頭, “and you got two days same down the road”, 又問我邊度嚟, 咩名又同我握手 , 傾到差不多最後一個落樓。唔知下次隔一斷時間先再嚟到既話, 還記得我邊度, 咩名, 同33 two days down the road 嗎?

後記
等候時同隔離左右啲人傾下計。
有人女友鐘意(但又唔想排), 男友代勞送女友。
有人老公鐘意, 係某名店入過, 今次排比老公。
喜歡它但又唔想自排, 其實少好多樂趣 ….

抽籤前既忐忑(抽咩號) …
抽籤後既不安(會比手帶嗎?) ….
等候時既幻想(我想要…)…
上到去即場作出既抉擇 (取, 捨, 先, 後) ….山長水遠長時間等候後份滿足感 ….
同跟同好間既討論 .....

{除左瞓覺, 沖涼, 你要成日戴住佢, 下次再嚟要戴埋佢返嚟} 又在我的腦中響起。

做人好心有好報, 但十四, 您親眼又見證一人入火坑呢!!!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x
回復

Goro's

好正!好開心!抽兩日33難過第一呀!仲有嘜你唔知十四毛又名十四K金咩?失驚無神毒你一身銀!

您而家知點解我叫佢西毒。  發表於 2016-12-20 23:23
回復

論壇元老

年中都唔知有多少人因為毛兄而跌入火坑了

入到一鍊一毛都唔錯!好快又會心思思想去排!

唔洗好快,而家已經係。  發表於 2016-12-20 23:22
回復

註冊會員

I'm just wondering why would you be rejected at the first place??
回復

新手上路

新手未排過,暫時只可以喺度睇ching分享,計劃過完年去排,預一星期排
回復

VIP

"見到佢真人原來棚牙係金色的"
呢句正

恭喜入手!

我真係諗你係咪鑲左金牙我冇留意到 XDDD  發表於 2016-12-22 10:31
頂❗️  發表於 2016-12-21 12:36
回復

新手上路

一鏈一毛 簡直完美
恭喜哂師兄
回復

中級會員

恭喜師兄
回復