請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

M-Classic

搜索
查看: 5199|回復: 28

《台灣七極制霸》環島遊 - Only Fujfilm Velvia 100 (更新完成)

VIP

早系5年前,就同友人傾起一齊租部YAMAHA R1挑戰日本環島。但系講下又一年講下又一年,小朋友又出世,各有各忙,一直都未能出行。

就系今年9月中時某一晚大家再講起這個話題,就提議不如黎個台灣羊羊環島黎"小試牛刀"先
當晚就同女王搵埋批文,唔理37-21就直接出埋10月尾機票,咁就有左今次旅程。

我地用左7日半時間,以台灣公路七極點為目標,完成機車環島,全程跑左接近1500公里。
成個行程一齊渣住部老電去睇左好多美景、
去左好多平時台灣旅行唔會去的地方、
走過傳說的國境之南同地圖上斷開左的神秘的台26山海線(阿塱壹古道)
超大心理壓力下系雨中走過最接近太平洋的蘇花公路、
沖上3000几米高的武嶺,等等⋯⋯

器材: Leica M6 + Leica Summilux 35/1.4 pre-asph

Film:Fujifilm Velvia 100(RVP100) x 7

路線(逆時針): 高雄 -> 墾丁 -> 台東 -> 花蓮 -> 宜蘭 -> 基隆 -> 淡水 -> 新竹 -> 苗栗 -> 台中 -> 彰化 -> 嘉義 -> 台南 -> 高雄
住:我地無訂。每日目的地系無定,睇心情、體力同天氣而定,所以都系去到先現搵(師兄們如果好似我地咁做,記得要講價呀)。

Day 1:
1. 落機攞左車後坐船去旗津食海鮮先。回程直接渣車就會經過"極低點高雄過港隧道",但停唔到影相

2. 第一日黎到估唔到4點開始黃昏,我地仲去緊墾丁

3. 話說而家先16:30。。果時我地全員心中都有"几十萬只草泥馬系度奔跑緊"

4. 到墾丁前,系恆春一個海邊見到超靚日落。我同友人都異口同聲:"嘩,我地第一日就有咁靚的日落睇"

Day2:訓到自然醒後就開始出發。今日目的地系台東。
5. 帆船石  - 朝個聖,點都要

6. 極南點鵝鑾鼻燈塔

7. 風吹沙

8. 阿塱壹古道(軍事區,全部電子野會無信號) - 團友們一齊見下各位師兄

9. 系旭海山區見到有間原住民開的飯店,就系度黎個LUNCH

10. 食飯時咁岩有台南單車車隊環半島練習系度停低,就入左我地間飯店一齊食飯交流下,
仲講左小小這段山海古道野我地知,仲大約教左我地一齊點走會安全小小

11. 黎到台199起點!!!

12. 壽卡鐡馬驛 - 環島客必到打卡CHECK POINT位,當然要朝個聖,抖下,飲杯水

13. 台灣最美車站 - 台東多良車站

14. 台東多良車站

15. 台東夜市

16. 台東鐵花村 - 飯後系度听叫左几支酒,坐系度听LIVE,真系好RELAX。

回復

VIP

感謝分享!說不定台灣是我下一個摩托車環島的目標呢
回復

論壇元老

• 世间万事皆荒䜥;游子笑颜对哀伤。
回復

VIP

Thanks ww129 Ching
回復

VIP

TerenceYam 發表於 2017-1-2 21:36
感謝分享!說不定台灣是我下一個摩托車環島的目標呢

台灣環島好。我都約左友人今年或明年再去多次台灣環島,諗住租TMAX 530 挑戰世界十大最危險公路 - 中橫。

我地只求安全完成, 一見唔對路會掉頭走  發表於 2017-1-4 08:36
一定要小心  發表於 2017-1-4 00:27
回復

1萬

論壇元老

More please!

怀念昔日住台北時,清晨四時許從花蓮出發,走花東公路往台東,沿海看着太陽從水靣昇起那壯覌景象。
回復

論壇元老

looks like very interesting trip!!!
thanks for sharing !!
回復

VIP

bubu 發表於 2017-1-2 22:18
More please!

怀念昔日住台北時,清晨四時許從花蓮出發,走花東公路往台東,沿海看着太陽從水靣昇起那壯覌 ...

跟住就出。
BUBU CHING 可以再去几次台灣,而家變化唔大
回復

VIP

M3fans 發表於 2017-1-3 00:07
looks like very interesting trip!!!
thanks for sharing !!

Thanks M3fans Ching
回復

VIP

Day 3.
本身出發前大家諗住今晚停花蓮休息一晚,第二朝先挑戰蘇花公路。
但計劃追唔上天氣變化,中午時花蓮開始天陰同落微雨,我地午飯時就聯絡左宜蘭的台灣朋友了解情況,
得知今日唔沖,听日花東一帶會落大雨同蘇花會有可能落石。
我地相討後,最後決定飯後直接微雨下挑戰蘇花公路,目的地直指宜蘭。

另外成程蘇花公路,我印象最深系其中一段無護欄的山路,當地交通局放咁系岸邊插左個反光牌"注意安全",
果時仲要咁岩入灣跣一跣呔,好彩渣左咁多年車,都識點救,唔系真系太平洋見。
其實成程蘇花跣左4次,成個環島就跣左6次。台灣的路況只能講"沒有最爛,只有更爛"。

17. 台東伯朗大道

18. 超靚稻田,我地系城市生活的,好少可見到咁靚的自然風景

19. 清水斷崖,蘇花公路 - 出個鏡先。之後就渣車影唔到相。
由於出發前一台有台風吹過,蘇花公路好多護欄都落晒大平洋,
我地系超接近太平洋山路上面、超大心理壓力下同微雨中完成挑戰蘇花公路。
PS:因為環島只有一個電單車頭盔箱的行李空間,所以只得2套衫同部相機。XDXD

20. 羅東夜市,宜蘭

21. 羅東夜市,宜蘭
回復

VIP

Day 4.
系宜籣友人家訓醒後,就出發。今日目標系搞掂極東同極北。
最終行程:宜蘭 -> 極東 ->  十份  -> 基隆 -> 野柳 -> 極北 -> 淡水

22. 一早起身見到超靚日出

23. 宜蘭

24. 極東三貂角燈塔

25. 十份老街 - 渣車到基隆時,團友話不如去十分放個天燈,朝一朝聖就順路去左十份朝聖

26. 野柳 - 環島就系要跑海岸線,點可以唔黎野柳呢

27. 野柳

28. 極北富貴角燈塔

29. 極北富貴角燈塔
回復

1萬

論壇元老

蘇花公路在夏季雨後好危险,師兄安全無恙通過,可喜可贺!
回復

VIP

bubu 發表於 2017-1-3 23:46
蘇花公路在夏季雨後好危险,師兄安全無恙通過,可喜可贺!

我系剛開始落微雨, 所以全員先決定沖.如果落大雨就行plan b, 托運部車坐火車, 去到宜蘭先攞反, 安全系最重要.
回復

VIP

Day 5.
由於定好左Day6挑戰三千几米高的極高點武嶺,所以今日目的地定左住台中一晚。

話說今日最恐佈系去完龍驣斷橋後,取左GPS教路線,點知去到入反國道個接入位時因為修路封左,
要我地繞山路行左半個鐘先入反國道,但果段山路成程都系墓地,又無人,得几只黑狗坐左系度,
我地系WALKTIE講全程沖,咩都唔好望。。。。
成個環島旅程,最恐佈得3段路 - 蘇花,上面講果段上路同埋極高點武嶺最後果段路

30. 食反個淡水阿給做早飯先

31. 黎到新竹城隍廟拜一拜求個平安先

32.新竹城隍廟

33. 苗栗勝興車站 - 有小小似平溪線的火車站,但就保留反日治時興建個樣同少好多遊客,系度嘆反杯CAFE一流

34.苗栗勝興車站

35.苗栗勝興車站

36.苗栗龍騰斷橋 - 當年台灣大地震時斷左

37. 台中高美濕地
回復

論壇元老

堅!
回復

1萬

論壇元老

Looking forward to seeing more from your trip.

已加Day 6.  發表於 2017-1-7 21:28
回復

VIP

Day 6 挑戰公路最高點 - 武嶺

沖完武嶺後,中午系清境食反只燒土雞同山菜補充體力,
跟住就落左日月潭坐系日月潭大酒店間CAFE SHOP黎個AFTERNOON TEA同抖下,
約4點就出發去搵今晚住宿點。
因為4點開始天黑,即時打比台灣友人問下意見後,決定今晚渣落去集集古鎮住。
落古鎮條山路,只能講好恐佈!!!!我渣左超過15年車第一次覺得夜晚渣車系咁樣!!!
果段路無武嶺、蘇花咁有心理压力,但系果段路全程無路燈,地面D反光線全部因為無維修已唔識反光,
全程只有你車頭燈照到果2米距離有光,而我又做頭車帶住另外2位友人,全程個感覺就系1個全黑的環境下,
系2米可以的范圍下,得你自己一個系度跑咁!
果段路渣左10分鐘左右收,我由80KM/H收慢到60,其中1位友人以為我咩事,就沖上去帶頭,
1分鐘唔夠就感覺到咩事就跟反後面,大家慢慢安全咁去到目的地,果段路最後跑左45分鐘。
到左集集鎮天黑了,所以咩都無影,留反第2朝先補影。

38. 極中台灣地理中心 - 話明挑戰七極,當然要去埋極中,其實七極系指台灣公路極東、極南、極西、極北、極中、極高、極低

39. 極高武嶺 - 上山路上間中會見到有人單車挑戰武嶺,我個人真心佩服距地,
渣老電上黎部車都有高山証,更何況踩單車呢,所以一見單車人仕,我都會比只大姆指距地作支持。

40. 極高武嶺 - 武嶺條山路都系今次旅程入面3大最有壓力的路段。
我地今次挑戰算系相對中橫黎講易上果條路台14線,當過左清境之後就進入無補給同無民房的山路段,
基本都系單線雙行、全部都系盲灣、左手面山邊寫住"注意落石"、
而你的右手面得條薄過張紙的護欄,護欄下面就系超過2000几米的山岸(落山就反方向)同超大風。

41. 南投日月潭
回復

VIP

Thanks edwardyung Ching
回復

1萬

論壇元老

精彩!

Thanks 18x24 Ching  發表於 2017-1-8 13:40
回復

VIP

Day 7 今日目標就系落台南

一早起身就系集集鎮周圍影下相,同睇下附近景點,鎮仔景點都好近,15分鐘就睇晒。
跟住就出發經過彰化,嘉義,最後到台南。去到台南系下午3點,我地就周圍行下開始買下手信。
夜晚先系重頭戲,果段時間咁岩有部日本動畫港澳台都好火 - 「君の名は」,話說我8月尾系日本時已睇左,但友人話想睇。
好!咁我地就去睇,全個戲院都系1PAIR PAIR情女,得我地3條佬,超淆底!

42. 集集火車站

43.集集鎮

44. 彰化西螺大橋

45. 嘉義北回歸線太陽館

46. 台南林百貨

47. 台南林百貨
回復