請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

M-Classic

搜索
查看: 10157|回復: 47

哈利重建計劃 - Harley Davidson V-Rod Muscle

VIP

係愛啊!哈利!
一直都鍾意電單車,特別係巡航車。好鍾意佢果種自由自在,無拘無束既感覺。
自己一直渣Honda Shadow 750,上年去紐約出Trip,stay behind既時候分別租左三架哈利玩左幾日。
系美國大公路上面飛馳既感覺真系係難忘。。。
分別渣左。。。

《Breakout 2017》

《Softail Deluxe 2015》

而當中最鍾意既係《V-Rod Muscle》
雖然唔係Classic 哈利款,不過好鍾意佢個尾燈同靚到爆既咪錶!
而且佢個引擎係哈利廠同Posche第一次聯手合作打造,
果種加速力殺死人!隨手扭一扭就150km/hr。。。極速240km/hr。。。馬力122hp,扭力12.8(86kg),1300cc。。。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x
回復

VIP

古語有勻:「X過驢仔X之後係返唔到轉頭架!」返到香港之後,就一直念念不忘。。想整返部哈利。。。

不過要我比25萬買一部全新哈利。。。我真係唔捨得。。。仲要極少有二手放。。
竟然系農曆新年既時候,比我系網上搵到個鬼佬放部 V-Rod Muscle!
標價比起一般二手低好多!

咁我就拿拿林send email,留低電話叫佢聯絡我。隔左幾日終於收到What'spp,
2010年車,仲要只系行左2500公里!馬上即日約睇車!
果個人住中環半山,原來係銀行高層,架車基本上無乜渣過。。。。

雖然無渣過。。不過佢都無乜打理過。。。我見到之後。。。覺得好浪費。。。
好好地一架靚車比佢搞成咁。。。外觀好多地方花左。。。
生鏽。。。油缸面都可以刮花左。。。手把上面D電鍍又有氧化。。。
我個感覺就好似見到一個絕色美女比人糟蹋一樣。。。

本來已經打算唔買。。。不過影左好多相。。。拎比車房老友睇,
佢話果D外觀野其實有得整,咁再返多次去試試個引擎,
感覺精神,再考慮左兩日,就決定買佢返黎,
然後自己慢慢比心機重新執靚佢!!

不過相信會係一個幾漫長,要多幾多心血既過程。。。
呢個Post既目的,就係紀錄低我架車一步一步既變化。。。

呢個係起點。。。2018年2月24日。。。
架車睇落去黯淡無光。。。

架車原本應該係咁。。。好亮麗。。。Engine都係立立令。。。
雖然我自己鍾意黑色多過銀色。。。不過都唔應該係咁樣。。

本帖子中包含更多資源

x
回復

VIP

比多D Details大家。。。等大家知道我個二老婆跟我之前有幾慘。。。

1. 頭Fork漏油。。。

2. 尾逼震硬化。。。個頂D電鍍都甩埋。。。下面仲生曬鏽。。

3. AirTank花曬 (油缸位置其實係AirBox)

4. 個咪錶抹落去係厚厚既塵。。。

5. 把手D電鍍起曬氧化。。。

6. 個Cylinder蓋。。。我都唔知講咩好。。。

7. 條胎。。。龜裂左。。。佢真係幾乎7年都係擺架車系度唔渣。。難怪係2500公里。。。

8. 扭油筒D膠都甩甩地。。。個頭鬆既。。。

9. 條死汽喉一噠噠野。。。

10. 將一架320kg既巡航改到Cafe Racer咁既渣法。。。改後左個腳踏。。渣死人。。。

本帖子中包含更多資源

x
回復

VIP

如果唔係自己咁鍾意呢架車,加上佢只係行左2500公里,
同埋內裡機件好精神,再加上價錢吸引。。。我真係唔會買。。。

架車仲大架過我架Shadow750(後面果架)

本帖子中包含更多資源

x
回復

VIP

重建之路#1 (Feb 25, 2018)- Full service + 解決頭Fork漏油問題
先拎返哈利原廠做一次大Check + Full Service,
會換曬所有油,抹油,簡單清潔一下,再check下有無咩問題
另外會拆開頭Fork維修,初步應該係油墊乾裂左,要換,另外換Fork芯

星期二哈利工程部就會Call我,話我知檢查結果。。。希望無乜大問題啦。。。

本帖子中包含更多資源

x
回復

論壇元老

我冇電單車牌,希望師兄你為港爭光,X得她貼貼服服。
回復

VIP

edwardyung 發表於 2018-3-1 15:07
我冇電單車牌,希望師兄你為港爭光,X得她貼貼服服。

XDDD 看我的厲害!
回復

論壇元老

很羡慕Terence 兄。
虽然我对铁马有一份情意结,但始终未能如愿考牌。年青时老妈反对,结婚後老婆反对,到现在一把年纪就轮到自己骨头反对,实感無奈。
Anyway,祝愿师兄个restoration project 顺风顺水,一切美好!
• 世间万事皆荒䜥;游子笑颜对哀伤。
回復

VIP

ww129 發表於 2018-3-4 16:55
很羡慕Terence 兄。
虽然我对铁马有一份情意结,但始终未能如愿考牌。年青时老妈反对,结婚後老婆反对,到 ...

謝謝ww129師兄。有任何新進展,便跟MClassics各位友好報告
回復

VIP

做了好多功課,上了好多Forum刨文。終於敲定左Stage 1既改裝計劃!!
哈利原廠已經幫我做好Annual service同埋基本維修。
我亦都系分別兩個網站買好曬改裝部件,大概等2 - 3 個禮拜就會到香港,
之後比多兩個禮拜安裝,再比多1個禮拜做貼膜;
即係大概四月中旬就可以出關見大家啦!!

呢次既改裝主要有:
1. 原裝尾避震 》 Progressive單筒分離式尾避震器
2. 原裝死氣喉 》 Vance & Hince Competition Series尾段死氣喉 (想預覽一下聲音可按此:https://www.youtube.com/watch?v=nah6ET3553s)
3. 換上Bridgestone BattleCruise H50 重型巡航專用輪胎 (前輪120mm;後輪240mm)
4. 全車貼膜:金屬啞黑色
5. 安裝原裝乘客靠背
6. 安裝原裝尾貨架

本帖子中包含更多資源

x
回復

中級會員

好想睇改完個LOOK~~~~師兄等你UPDATE~
回復

新手上路

師兄,期待睇你靚車翻新!
請問聲,香港代理沒有零件更換?需自行上網訂購?
Thanks!
回復

VIP

TMM 發表於 2018-3-23 08:35
師兄,期待睇你靚車翻新!
請問聲,香港代理沒有零件更換?需自行上網訂購?
Thanks!

TMM師兄,分享翻。

香港Harley可以代訂零件,一般黎講都貴好多。
我除非係哈利本身的原裝零件會找他們訂,一般其他品牌的零件我都去Revzilla.com訂。

舉個例子,系哈利買一對Dunlop原裝胎(好普通既胎。。。),佢收我HKD6300一對
我自己系Revzilla買一對Bridgestone既Battlecruise巡航專用胎,HKD2,700....加運費大概$1000.  所以係平左,靚左。

佢地既人工費就係每小時$780,按所需時間計算。
回復

VIP

Mistyface 發表於 2018-3-21 10:01
好想睇改完個LOOK~~~~師兄等你UPDATE~

星期六去拎車,然後去換胎,裝尾避震。
等下個禮拜條喉到香港再換埋。

事關我下個禮拜四開始去台灣電單車環島兩個星期(玩埋墾丁春浪),
我大概四月中旬翻黎先去貼膜改色。
大概四月20幾號可以出山啦~
回復

VIP

STAGE 1 大功告成!
換左一對Bridgestone新胎,換左尾避震,
清潔左全架車,聽朝用電鍍膏去打磨下D電鍍件~~
即刻同佢影翻張相

本帖子中包含更多資源

x
回復

中級會員

好靚仔~~~攪到我有D想學電單車~
回復

中級會員

全原裝?唔諗住改咩?
其實harley舊左反而有味道,不過fork漏晒油就太過分
希望盡快係街見到你
回復

論壇元老

自己無電單車牌,不過廿年前跟過同事加入車會去遊車河,同事改裝呢架Shadow 750,我有參與少部分,在上野幫助買配件回來,當時背住兩支後避震機去機場,X光檢查時螢幕顯示兩支炮彈一樣,結果被海關人員由頭搜到落腳,搜出一堆電鍍配件,最後都放行,航空公司亦因此將我upgrade上商務位。

本帖子中包含更多資源

x
Life is about courage and going into the unknown
回復

VIP

Chinese-Tee 發表於 2018-4-13 15:28
自己無電單車牌,不過廿年前跟過同事加入車會去遊車河,同事改裝呢架Shadow 750,我有參與少部分,在上野幫 ...

好有趣的經歷!!咁都有得Upgrade~ 下次我又帶!!
回復

VIP

Mistyface 發表於 2018-3-29 09:38
好靚仔~~~攪到我有D想學電單車~

去吧!!!哈哈
回復