M-Classic

搜索
查看: 12666|回復: 16

請教簡易清潔黑膠方法

Goro's

最近買左部cheap雞Philips OTT2000聽返D舊黑膠,
同時都買左D一手二手黑膠, 部份都多塵同有D漬,
google過, 網上有D人成隻放落水洗又有, 皮幾野買部洗碟機洗又有,

想請教師兄們有冇D簡單0既清潔方法???

回復

論壇元老

哈,我本身有台cheap雞Teac黑膠盤,可以錄CD-R,錄音音量好細,CD碟又貴又唔喺到處都有,我都打算入呢台Philips,轉MP3入USB手指更加方便呀!以前有種泡沬噴劑清潔黑膠,唔知今時今日邊到有得賣,或者有其它方法,我都好想知。
Life is about courage and going into the unknown
回復

Goro's

Chinese-Tee 發表於 2014-4-15 15:49
哈,我本身有台cheap雞Teac黑膠盤,可以錄CD-R,錄音音量好細,CD碟又貴又唔喺到處都有,我都打算入呢台Phi ...

呢部飛離譜唔錯, 以我遲鈍0既聽覺黎講都幾好聲, 最緊要細細部, 柯煙溫, CD, 黑膠, 收音機, USB, 藍牙, 2K鬆D就落到樓, 唯獨是造工麻麻地, 當然呢個價錢已經係物有所值...

以前好多洗碟架生賣, 而家都唔知去邊度買...
回復

論壇元老

toys_madman 發表於 2014-4-15 16:09
呢部飛離譜唔錯, 以我遲鈍0既聽覺黎講都幾好聲, 最緊要細細部, 柯煙溫, CD, 黑膠, 收音機, USB, 藍牙, 2K ...

上星期我在H咩V唱片鋪看到2000有找啊!唔知有無除靜電掃賣呢?過兩日去鴨記走轉先。
Life is about courage and going into the unknown
回復

超級版主

USing a SKII 靜電掃 very good wor.
Also 洗碟機 yield the best result but its very very noisy when in operation!
If you are serious about LP guest eventually you will buy a 洗碟機.
回復

論壇元老

師兄請問那裡可以買到洗碟機?價錢又如何?
回復

Goro's

Antfi 發表於 2014-4-17 11:15
USing a SKII 靜電掃 very good wor.
Also 洗碟機 yield the best result but its very very noisy when in ...

係啦! 有冇好介紹呢??
回復

中級會員

洗碟, 無論機洗或手洗, 都係必須, 懶不得.

機洗, 有平有貴.

Classic 33, 祖國制, 三千左右, 嘈, 好嘈. 粗用ok, 旺角秋葉源

amari LP 黑膠唱片洗碟機 國產 二千尾 嘈到飛起 原音

okki Nokki, 本來德制, 就黎國產, 四千左右, 香港冇貨, 上網訂.

VPI, 二三千至萬幾, 可靠, hifi 德代理, 可上去昅昅.

Keith Monks, 洗碟機概鼻祖 4皮左右 以前BBC都用

Hannl 德國制 四皮左右 有旋轉刷頭 一個字 正
回復

中級會員

手洗 當然平好多, 如果唔太污joe都ok. 有發毛或千年古董碟就差D.
日本好多洗碟套裝, 都係一兩支清潔濟加一個靚毛刷
http://www.maestrogarage.com/product/402
http://www.amazon.com/s/ref=bl_s ... CTS&node=172282

你大可以去買洗碟水 American Trader , L'Art du Son (http://www.loricraftaudio.com) 加水再入噴水壺,
噴完用無塵布抺, 再用3M 布抺.
平, 但如果你有五百, 一千隻碟.....

有人用藍威寶開水. 我未試過. 相信也可一試 , 只要用蒸餾水過乾淨.
記著洗完要換套, 無理由著翻污joe 衫.

weekend, 洗下碟, 聽下歌, 一杯威士忌....你懂的
回復

Goro's

Chipmunk 發表於 2014-4-17 22:22

機洗, 有平有貴.

勁啊!師兄!
回復

中級會員

希望資料有用, 志在分享討論.
有人用超聲波, 台制, 歐制

Audio Desk System 25000 HKD 左右

KLAUDIO 40000 hkd 左右

好多人話超聲波洗壞碟, 話會震走D高音又話傷膠. 我就唔相信.
ultrasonic cleaning 同 welding 係兩件事.
台灣都有廠出, 現在少見.

洗碟, 我只擔心唔好有水濕到中間張label....Ha !
回復

中級會員

新宿 DiskUnion 有大量手洗及機洗清潔液及工具.

要認真玩手作精細嘢, 日本真係一個幸福的國度.
回復

Goro's

Chipmunk 發表於 2014-4-20 00:16
希望資料有用, 志在分享討論.
有人用超聲波, 台制, 歐制

唔該晒!! CHING!!!
玩黑膠學問真係高好多!!!
回復

Goro's

Chipmunk 發表於 2014-4-20 00:21
新宿 DiskUnion 有大量手洗及機洗清潔液及工具.

要認真玩手作精細嘢, 日本真係一個幸福的國度.  ...

黑膠, 相機, 玩具, 車...等等好多collectible item, 日本仔都可以好認真, 好有系統咁玩, 又有專業0既師傅...
呢方面確實好羨慕!!!
回復

論壇元老

前天在HMV見到有大支裝的洗碟清潔液同工具賣。
回復

註冊會員

Chipmunk 發表於 2014-4-17 22:22

機洗, 有平有貴.

谢谢分享
回復

新手上路

water and soap, then air dry.
回復