請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

M-Classic

搜索
查看: 44481|回復: 163

Leica M8,M8.2,M9,M9-P,M240 之我見

論壇元老

事先聲明,呢個唔係咩Reviews,識我嘅網友都知,我只係一個屎忽痕,得閒鍾意換吓嘢玩,試吓新玩意嘅用家,我無資格去評論一部相機嘅好壞,所以喺度純粹只係得閒無嘢做,自己發up瘋講吓我對呢幾部Leica digital M嘅感覺而已。
Digital M機,以Leica嚟講,小弟用過嘅有M8,M8.2,M9,M9-P同M240。
M240係上星期全新買入,幾日前無啦啦見到部幾抵玩嘅M9-P,忍唔住買埋。

玩過以上幾部之後,有感而發,吹兩句。

1. Leica M8
~ 先講吓M8,我諗好多師兄第一部digital M都係M8。當時由M6轉用M8嘅我,拎部機上手第一個感覺係:wa.....部機咁肥嘅。。。。㩒埋個shutter,第二個感覺係:wa.....個shutter制咁實嘅。。。。。聽埋shutter聲之後,第三個感覺係:wa......個shutter咁嘈嘅。。。。。返到屋企開張ISO 640嘅相一睇,第四個感覺係:wa.......啲noise咁勁嘅。。。。。100%放大嚟聞吓相,第五個感覺係:wa........咁多張手震嘅。。。。望吓個LCD mon,第六個感覺係:wa.......咩mon嚟㗎。。。張張相都淡色灰白咁嘅。。
到最後第七個感覺係:wa......啲色,依?又幾靚喎,有種說不出的感覺。就係因為呢個原因,M8係我其中一部不離不棄嘅digital M。
用多一排,M8啲怪雞嘢嚟料啦。。。首先,個shutter會jam嘅?不停re-cock。。。其次,個MON有個啡色嘅“哄“嘅?。。。。最後,我張16GB,影唔夠兩三張,又話SD card full嘅?。。。。
Well,我認識嘅Leica M8,就係咁咋嘛,影相靚,但古怪嘢多。

依家嚟講,HKD11xxx ~ 12xxx有一部靚仔嘅,我覺得係OK抵玩。

2. Leica M8.2

~ 當初覺得,爭咁多錢買部同M8有8成相似嘅M8.2好儍 ( 我玩Leica M8.2嘅年代,二手一般賣HKD27000,M8係HKD17000~18000左右) 但自從用過BP M8.2,就知道佢有幾正。
點正?
首先,初次接觸所謂嘅“black paint“,wa.....露晒銅,靚仔到!玩Leica嘅人好怪㗎,明明部BP又殘又舊,你又話佢Sexy。BP機拎上手個質感,就是不一樣!其次,wa.....shutter制輕咗好多!再者,wa.......shutter聲明顯地細咗少少,Vulcanite leather個手感亦好咗好多!
係呀!M8.2同M8個分別就係咁㗎咋!係,仲有其他嘅,例如。。。。請問個snapshot mode有幾多user有用過?我未!Sapphire LCD。。。。umum,我見大家就算有咗sapphire,都依然會貼mon貼,咁sapp唔sapphire有乜意義?Frameline準咗?對我影響不大,反正我都係亂影多嘅。係㗎,個差價就係咁㗎咋!
聽落無乜分別,但真係值回票價!係小改變大改善!成部M8.2精神晒!影出嚟嘅相,感覺上sharp過M9,黑白相又夠正,彩色黑白都表現好好。同埋,個人認為M8.2不論係Silver or BP都係最靚仔嘅Leica digital M機。尤其是銀色配vulcanite,加埋個red logo,揹住出街,咩嘢虛榮心都返晒嚟!我認我膚淺!我見過有位師兄搭車嗰陣掛住部銀色M8.2喺身,但無mount鏡,得個body cap。。。。佢依然沾沾自喜,証明Silver M8.2係幾靚仔!
依家平均HKD14xxx~15xxx左右有部,我覺得係幾抵X喎!“X“係乜?你明㗎啦,助語詞啫。

不過,M8/M8.2啲電子故障又真係幾有趣,例如LCD coffee stain,shutter failure,SD card bug。。。。4個大字:不可思議。佢嘅電子fault,我未試過喺日本機度見過,真係大開眼界!

3. Leica M9

~ 對於M9,我又愛又恨。
愛,因為M9曾經係我嘅dream camera,當年2009,佢索價HKD57000,我自問無本事買。加上佢質感上乘,Full Frame CCD,啲相同M8一樣都係咁有味道,唯獨啲相好似無M8咁bright,M9嘅相係好有菲林味道。加上FF用盡啲鏡,又有靚仔嘅BP同unique嘅Steel Grey,有人覺得Steel Grey唔靚,但其實新淨時候嘅steel grey係好靚仔好特別,唔好忘記以M機嚟講,Steel Grey係M9只此一家,係唯一一部Steel Grey嘅M機,其次就只有Leica X1有!基本上,M8.2有嘅優點,M9全部都有,加上係FF,唯獨可惜係M9無出Silver Chrome。我相信好多師兄都仲用緊/好愛自己部M9。

恨,我估大家都知我講乜。我唔明點解索價HKD57000嘅M9,粒CCD coating會咁得人驚。。。。係有得免費換CCD,但起碼等大半年,唔係一個我覺得reasonable同acceptable嘅時限囉,Leica更加好似若無其事咁,無交代過佢粒CCD點解會咁,呢樣係我最擔心M9嘅嘢。其次,好怪雞,M9個LCD mon聲稱同M8嗰個spec一樣,但顯示出嚟嘅色好味精,濃過M8好多!同埋佢個mon係完全唔sharp嘅!係完全呀!再者,M9都有SD card full嘅bug,當file no.去到L999999嗰陣,又要用某些秘技先可以reset到,否則你部機係影唔到相。聞說,有人試過去完旅行,返到屋企發覺張card啲相無晒。。。。。有人話唔好用快卡,有人話唔好喺機身del相,有人話用usb接電腦最好。Well,Leica嘅電子嘢有幾好,可見一斑。
但講相片,真係無乜投訴,個人認為ISO 800可常用。

現時二手價一般係HKD28000上下,假如無CCD issue或已換CCD嘅話 ( 無人話過換咗唔會再甩coat呀!),呢個價,我覺得買得過!

4. Leica M9-P

~ M9-P其實無乜好講,前幾日我買佢唔買M9,純粹就係為咗佢個靚仔外表。講SPEC,同M9一樣。講CCD issue,竟然又係同M9一樣。講啲電子fault,M9有嘅,M9-P一樣有。。。。但佢真係靚仔啲囉。機頂刻字,無red dot無“M9“字,正正滿足一班die hard Leica fans嘅情意結。加上,Silver Chrome嘅M9-P,真係好銷魂!!!!至於佢個Sapphire LCD,對我嚟講又係可有可無。
二手價錢嚟講,佢有啲“海鮮“,有人索價HKD45xxx,有人放緊HKD38xxx,落差都幾大。為個靚仔樣,比M9俾多超過HKD10000嘅價錢,價值觀嘅問題囉。

M9/M9-P我覺得係令我影得最有feel嘅一部,但CCD issue又令我最擔心唔知佢幾時收工。

5. Leica M Type-240

~ 呢部大M唔講得笑,一改以往digital M機俾我“電子低能“嘅感覺,電子性能真係全面進步。速度,ISO,反應,LCD等等都開始追貼日本電子機。不過,有一刻,我會覺得自己用緊Sony A7,無錯,尤其是image quality,我唔否認,佢同A7係好似。數碼味重咗啲,好坦白,無咗用M8 M9嗰個feel,但卻多咗用數碼機嘅享受。
咩享受?ISO3200任用!LCD可以睇相!( 係呀!M8 M9個LCD唔係俾你睇相㗎!) 可用晒市場大部分鏡頭!有Movie有LV ! 非常穩定嘅電子性能! 極濶嘅dynamic range。呢啲享受,我自問喺M8 M8.2 M9 M9P都搵唔到!但同樣地,M240似係一部高科技電子產品,卻少咗經典徠卡M嘅感覺,相片感覺上亦較數碼味,少咗M8 M9嗰種菲林味道。好奇怪㗎,唔知點解,用Leica嘅人,明明手上係用緊部數碼機,但又偏偏想部機要有菲林味道。但係,用M240,係爽過用M9好多,好多嘢係快囉!新科技囉!不過,普遍嘅Leica user,有幾多個要求快?有幾多個想要佢個Movie function?甚至有人覺得,我寧願你出部無LCD mon嘅digital M,起碼機身可以瘦返啲呀!唔好忘記,M240比M9再厚多啲啲,又重多啲啲,但揸上手個手感同穩定性,又比M9好啲啲。其次,我覺得M240個樣無M8 M9咁靚仔,無咗嗰種Leica M嘅classic樣,加上個特大red logo唔知想點咁。。。。但若然想要新嘅電子科技,M240完全KO晒M8 M9。唯獨CMOS同CCD個分別,我諗係個人喜好多啲。有人覺得CCD靚啲,我唔否認M8 M9嘅相係較有味道。但M240個CMOS,亦係Movie同LV必需要嘅。
如果呢一刻你問我會揀邊一部。。。。

Well,我最愛係M8.2,原因有:
1. 真係最靚仔,Silver Chrome + Red logo + Vulcanite Leather,只此一家,好靚仔!
2. HKD14xxx~15xxx嘅價錢,唔算貴,抵玩。就算跌價,最多咪輸HKD2xxx~3xxx。你睇吓M240,一年前HKD6xxxx~7xxxx,依家HKD4xxxx。
3. CCD嘅色水幾有feel
4. 同M8比,真係小改變,大改善!
5. 無M9嗰個令人聞風喪膽嘅CCD issue。 (其實CCD甩coat唔得人驚,而係Leica要你班貴客等一年半載先有得換嗰吓得人驚!)
6. 同M240比,更有classic M機嘅feel
7. 有窮人MM之稱,影黑白有味道,ISO 2500啲顆粒感,M240反而俾唔到你,相片夠sharp。

唯獨佢不是FF ( M8.2係1.33x crop factor ) 同電子性能較弱。
扣除呢兩樣,個人認為M8.2無嘢輸俾M9 M240。

所以,喺各方面取捨平衡之下,個人最愛M8.2,亦覺得M8.2係現時最抵玩嘅Leica digital M body。

坦白講,我有一刻諗過,部M9-P一開二,入一銀一黑Leica M8.2,都仲有錢找,一部專影黑白,一部專影彩色,玩盡CCD個feel,搭多部M240用盡佢CMOS嘅彈性。

嘻嘻~呢個玩法,我仲構思緊。

至於MM,我未擁有過,不便comment。M-E我都未擁有過,不過我相信應該同M9會係一樣。

Anyway,水就吹完,以上感覺你未必啱聽,純粹個人feeling。大家有興趣不妨一齊吹吓~

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x
回復

論壇元老

哎呀。。。。duplicated咗,麻煩admin大大是但delete一個。

thank you
回復

VIP

Thx for the review 0.95 Hing.
回復

高級會員

我就由M8-> MM->M-E 咁上, 家下最鐘意MM, M-E 擺多過用 ,M240 暫時冇諗過買,除非二手去到30000左右

得閑可以去我flickr 睇下,D黑白相全部用MM影

https://www.flickr.com/photos/azu_hkg/
回復

1萬

2萬

論壇元老

Yeah, M8.2
回復

VIP

幾時放240呀?!

kgv
你問我? 我有好幾支 non RF coupling 的 50, 55, 58, 85 鏡要靠240。除非隻 A7 個樣無咁 7 啦 ;P  發表於 2014-7-9 13:57
回復

1萬

超級版主

KGV
你問我? 我有好幾支 non RF coupling 的 50, 55, 58, 85 鏡要靠240。除非隻 A7 個樣無咁 7 啦

如果A7R個樣似fuji X-T1 就好啦

Should need a plastic surgeon!!  發表於 2014-7-9 15:15
回復

1萬

超級版主

thanks 0.95 兄 for the review,正!
回復

論壇元老

M8.2 還有一個好處

你試下用ISO 1600, 3200... 影黑白

微粒粗到飛起!但粗得很自然!
好靚!

粗微粒攝影在外國好流行...但香港人通常一味要幼細。

這效果只有M8.2 做到...M9, M...都是想儘辦法扮幼細。

呢下。。可能中招毒死啦。。。  發表於 2014-7-11 14:16
kgv
喺咩 ... 試吓先 :)  發表於 2014-7-9 14:58
回復

1萬

論壇元老

Jason 發表於 2014-7-9 14:19
如果A7R個樣似fuji X-T1 就好啦

望Fujifilm出FF实际D,好過望Sony改A7個樣。

Fuji 出FF真系会好鬼吸引!  發表於 2014-7-9 21:24
如果fuji出FF就梗係very good啦!  發表於 2014-7-9 15:16
回復

1萬

2萬

論壇元老

Summilux 發表於 2014-7-9 14:24
M8.2 還有一個好處

你試下用ISO 1600, 3200... 影黑白

In my M8.2 Safari, 我得 2500, 1250, 640, 320, 160, auto ISO 可選 za wor

like this
ISO 2500
Old CZ 35/2.8

July 10, 6:45pm
Summilux 兄, 換過另一張,點睇?

本帖子中包含更多資源

x

好似差d,或者加大contrast 再來過  發表於 2014-7-9 20:46
回復

論壇元老

哈!如果遲啲M8.2個價反彈翻上去,各位準買家唔好賴我呀~

我0岩0岩想买添。。。  發表於 2014-7-11 14:17
me three!  發表於 2014-7-9 20:41
kgv
我仲後悔緊 當日賣走咗 隻mint mint silver M8.2 ... 靚仔到呢 ...  發表於 2014-7-9 15:38
回復

中級會員

師兄我同你一樣睇法,係而家呢個moment, m8.2係最抵玩同好玩的,粗用一流,花左唔傷心,相片質素又一流。我之前都係度講過想買返部m8.2。唯一問題真係怕左塊ccd.用一皮買返黎唔係問題,問題係一陣要維修就真係賴野!所以我都掙扎緊買唔買。我反而對m9冇乜興趣。

同感,我就係諗呢樣  發表於 2014-7-9 19:49
回復

中級會員

M8感覺好leica好原始,240dynamic range闊到執相好happy, m9夾係中間。有時影相玩feel, m8最好feel.
回復

1萬

論壇元老

kunobun 發表於 2014-7-9 16:02
師兄我同你一樣睇法,係而家呢個moment, m8.2係最抵玩同好玩的,粗用一流,花左唔傷心,相片質素又一流。我 ...

我同你一样心思思舊爱M8,就係一朝被蛇咬(coffee stain),唔敢再入了。

u make me very itchy  發表於 2014-7-10 02:46
kgv
而家買二手 M8.2, coffee stain 就算有 都應該換好晒喇  發表於 2014-7-9 16:37
kgv
印像中 M8.2 除咗 coffee stain 都無咩問題。我第一部 SafariM8 都有coffee stain. 反而 M9 問題多多。  發表於 2014-7-9 16:36
回復

論壇元老

Good review, don't stop switching cameras
Live in the Moment
回復

論壇元老

哈!原來個個都咁捧M8.2場!

早知我買咗先出呢個post啦!
回復

論壇元老

bubu 發表於 2014-7-9 16:23
我同你一样心思思舊爱M8,就係一朝被蛇咬(coffee stain),唔敢再入了。

让我讲个亲身遇到"奇迹"与大家分享:

当年我部M8也有coffee stain 的问题,没多大理会它,后来辗转因工作关系搬到京城,如是者过了一年多竟发现coffee stain 不藥而愈!相信靈薬是京城非常干燥的天气及天冷时屋内的暖气。

真人真事,有这问题的师兄可试试

你就好啦!我部咖啡瘾係响北京起架!  發表於 2014-7-9 23:27
• 世间万事皆荒䜥;游子笑颜对哀伤。
回復

新手上路

見各位Ching對M8/M8.2有正面評價,等我又post一下先

本帖子中包含更多資源

x

kgv
Jekyll 兄 應該 仲有 不少 正相 ... please post more :)  發表於 2014-7-9 20:17
post多D c hing ^^  發表於 2014-7-9 19:54
回復

新手上路

enjoy

本帖子中包含更多資源

x

good  發表於 2015-9-4 17:37
回復