請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

M-Classic

搜索
樓主: 0.95

Leica M8,M8.2,M9,M9-P,M240 之我見

新手上路

求教:

M8影黑白相係jpg直出定DNG轉返黑白?

kgv
DNG -> jpg added for your comparison and comment :)  發表於 2014-8-5 14:28
回復

論壇元老

小弟曾經擁有過M8
之後入m9
M9剛到手,十分唔慣。反差好大,暗位冇哂野。
當年曾經同KFC一位大CHING談論過此問題
佢話m8,m9其實係同一個sensor
只係大左

我地見到既分別,其實會否只係FW 內部setting 既分別?
如果將兩部機既DNG比一D識執相既人玩,佢地既睇法會否唔同?

好似,好似其實m9(包括m9P,ME及一係m9系limited edition)亦出過唔同底版,內部FW,colour setting⋯⋯
回復

禁止發言

言者無心,聽者有意,勿亂說,勿口痕
回復

VIP

0.95 發表於 2014-8-5 13:18
估唔到,我呢個無聊吹水post,會“撩“起返晒大家對M8條癮,更估唔到,原來M8都仲有咁多fans!

...

有M9都要keep番部M8,唔係換CCD果幾個月點算?
回復

VIP

大家c-hing 們,覺得邊個焦距配M8/8.2 係最多用/好用/實用呢? 我自己就非常愛用leica 28mm, 配埋M8 個x1.3, 覺得好好用,好就手。其次到24mm 也是好用,但大支左dd

我M8配18同35mm  發表於 2014-8-6 10:38
回復

新手上路

mc004107 發表於 2014-8-5 14:15
求教:

M8影黑白相係jpg直出定DNG轉返黑白?

我影DNG+黑白jpg,DNG用LR去解....
回復

高級會員

頭文字L 發表於 2014-8-6 08:17
大家c-hing 們,覺得邊個焦距配M8/8.2 係最多用/好用/實用呢? 我自己就非常愛用leica 28mm, 配埋M8 個x1.3 ...

以前用M8, 一機兩鏡 24mm + 50mm, 一機一鏡就28mm.
回復

禁止發言

言者無心,聽者有意,勿亂說,勿口痕
回復

中級會員

毒發身忙。
回復

新手上路

Back to digital M family, 小弟剛入左部 BP M8.2
回復

論壇元老

無無聊聊睇返自己一年前個post,睇返啲digital M機依家個二手價。

同一年前比:
出奇地,原來M8同M8.2個抗跌能力係最好,一年前同依家比,幾乎無再跌過,而且依家仲時不時見到有 WTB M8.2 嘅post出現。
至於M9/M9P,平均都跌咗HKD7000-10000,仲要好多M9唔係咁易放到。依家大概HKD20000-30000左右。不過,既然CCD replacement有新消息,我相信M9/M9P個價仲可以企得穩。

M240,全新價比我一年前買,平咗HKD10000有多,二手M240更加係平過M9P,大概HKD28000都見過。算係跌得最甘嘅一部digital M。不過,事實又係,多返人玩M240,尤其是新入Leica digital M門嘅師兄,始終,M8/M9已經係2006/2009年嘅數碼產品,未必個個接受到。

至於M240-P,大半年前我都以HKD43000左右買過部全新玩過下,同M240無乜分別,不過其實實物比我預期中靚仔,粒大screw其實唔算太難接受,當然最後都放咗。二手價就無得參考,因為都好似無乜人放,係咪因爲無乜人玩呢?

說到底,我依然愛M8.2 ~

不過,呢排無玩digital M啦,睇返自己玩過不同牌子嘅數碼機,可能因為咩都數碼化,又或者個人用Lightroom執相已有一套既定嘅流程或口味,總覺得不同數碼相機之間所呈現嘅色彩,又或者所謂嘅鏡味,我已經唔係分得好清了。

當然,Kodak CCD係有佢個feel,不過我開始唔覺得佢好distinct。所以,依家玩數碼,我諗我只係貪方便而已。Leica digital M唯一最吸引我嘅,係佢個RF玩法,同埋。。。。我重申,我膚淺,某程度上放唔低Leica,係因為佢外型真係好靚仔~~~

絕對認同ching最後果段  發表於 2015-9-2 17:51
回復

中級會員

我leica機有x2 m8u m9 , 我都係鐘意m8多d, 有時覺得1.33crop都有佢嘅用處,我雖然好少用佢但都一直keep住冇賣
回復

VIP

家陣D卡又平又快,SDXc可以一張去到128~256G,如果Leica 出多個firmware, 比大家去用16bit RAW, 就正啊。。。。M8/8.2個16bit RAW 真系好過原來的8bit DNG。。。

kgv
請問 師兄,M8 個 16bit RAW 要用咩 software 先開到?  發表於 2015-8-5 11:51
回復

論壇元老

Live in the Moment
回復