M-Classic

搜索
返回列表 發新帖
樓主: lc7535

舊题再問:21mm 有何推介

論壇元老

toys_madman 發表於 2013-9-16 11:56
我早排入左支福仔21/4 LTM連VF, 三千蚊鬆D蚊, 性價比超高!!!

到E+我都唔知福仔LTM和 M mount 有乜唔同,除左多送个viewfinder.
如果係ME or M9 有测光和会否有红闸。
Think Positive, Make Negative
回復

論壇元老

tplbogey 發表於 2013-9-16 10:06
如果師兄用M8,福仔21mm 會出28mm frameline。  本來是對的, 因為M8 crop factor 1.33乘21mm = 28mm。   ...

我load 左好耐都出唔度条link的内容,可能係内到关系!
如果按您所说推,唔加VF, 係M9 个VF 係睇咗哂。
回復

高級會員

超平福21/4LTM

">

回復

高級會員

lc7535 發表於 2013-9-16 12:17
到E+我都唔知福仔LTM和 M mount 有乜唔同,除左多送个viewfinder.
如果係ME or M9 有测光和会否有红闸。 ...

我用m9 測光正常,有連動
入leica 21/2.8 6bit code得返好輕微紅閘
我用ltm,因為銀色同平
回復

VIP

lc7535 發表於 2013-9-16 12:19
我load 左好耐都出唔度条link的内容,可能係内到关系!
如果按您所说推,唔加VF, 係M9 个VF 係睇咗哂。 ...

那條Link沒問題喎, 可能係網速關係卦...

因為Leica係沒有21mm frameline, 我覺得最穩妥都係用external viewfinder, 觀景器用來對焦, 不過由於21mm景深夠大, 在充足現場光環境下拍攝, 收細光圈, 好多時都唔使對焦
回復

1萬

論壇元老

lc7535 發表於 2013-9-15 22:27
糸wo, 查了一下,都几affordable.
唔知出乜野frameline ?
如果唔加external viewfinder, 机个viewfinder ...

剛剛已測試用 M9 配 Leica Elmarit 21mm f/2.8 Pre-ASPH, 是會出 28mm & 90mm 的 frameline的.
回復

論壇元老

tplbogey 發表於 2013-9-17 08:59
那條Link沒問題喎, 可能係網速關係卦...

因為Leica係沒有21mm frameline, 我覺得最穩妥都係用external v ...

说得很对,用21 都係影景为主,拎去無限远,就掂。
等我去比较下连 external viewfinder 都唔用,睇下差几多,带viewfinder有点麻烦。

祝师兄次次打 Par or under Par. Triple bogey 有啲多左小小。
回復

論壇元老

Now I have narrowed down to followings with my rationale behind.

VM 21/4 ( soooo affordable)
Elmarit Pre A ( highly recommended by Chings here)
21 3.4 ASPH ( price dropped significantly, on top, it could be my first buy of brand new Leica lens)

Welcome input.

回復

VIP

lc7535 發表於 2013-9-17 18:48
说得很对,用21 都係影景为主,拎去無限远,就掂。
等我去比较下连 external viewfinder 都唔用,睇下差 ...

谢谢师兄鼓励,我会加紧练习,希望小名可以由Tplbogey改为Dblbogey
回復

VIP

唔知道 21mm 開大個光圈玩散景又如何?
回復

VIP

lc7535 發表於 2013-9-16 12:15
如果用係ME or M9 , 有没有测光和红闸?

很久没看阁下上图了,期待中。

甘又真系未试过哦·
回復

論壇元老

tplbogey 發表於 2013-9-18 09:20
谢谢师兄鼓励,我会加紧练习,希望小名可以由Tplbogey改为Dblbogey

吹吹水,
想破百,拿大一号铁杆,握短一些。
破九十:狂练果嶺边短杆。
破八十:看你天资。

有人话,开始打球的年龄除2 = 你会打到的差点。我相信一般週末球员,有些练习应该没问题!

个人看法,唔同意唔好发力打头。
回復

VIP

lc7535 發表於 2013-9-18 17:14
吹吹水,

十分同意, 上次破90是一場球會比賽, 死忍不打driver, 用3木開球, 其餘主打rescue wood和鐵杆, 超保守打法, 竟然沒失掉一球, 畢竟能力和天資有限, 拿全場第三名, 已經算有交代。比賽如此, 平日打球當然放縱得多, 因此還是在100徘徊
回復

VIP

lc7535 發表於 2013-9-18 17:14
吹吹水,

破百相對比較易,只要注意每杆打球的姿勢,加上勤力練習破百應該無問題;反而破90就較難.....有錯唔好打頭
回復

論壇元老

tplbogey 發表於 2013-9-18 17:52
十分同意, 上次破90是一場球會比賽, 死忍不打driver, 用3木開球, 其餘主打rescue wood和鐵杆, 超保守打法 ...

恭喜师兄拿奨,我相信你的比赛是用新新贝利抽洞计差点。其实打九十以下,無D bogey 就好大机会去爭前三。
因为一般都分成縂扞和浄扦两组,七十几果D去哂爭縂干。但球会会员赛,一般劲人都好多,特別在大陆,因为佢地日日打。
回復

1萬

論壇元老

tplbogey 發表於 2013-9-18 09:20

祝早日改個簡單啲嘅...PAR...
回復

VIP

surprised not many mentioned the zeiss 21mm f2.8.

I just got mine today, took a few shots, quite good for the money, very good for the money infact, 2.8 aperture in a small size is good on the m9.  Still adjusting to 21mm focal length framing, currently framing without a viewfinder.  I frame with the 28mm lines it brings up.

L1004560 by inzite, on Flickr

L1004567 by inzite, on Flickr

L1004592-Edit by inzite, on Flickr

L1004598 by inzite, on Flickr
回復

論壇元老

super cute baby gril, very nice lens  
回復

論壇元老

inzite 發表於 2013-9-20 09:58
surprised not many mentioned the zeiss 21mm f2.8.

I just got mine today, took a few shots, quite go ...

A superb lens in great hands.
回復

VIP

bubu 發表於 2013-9-19 23:45
祝早日改個簡單啲嘅...PAR...

承您貴言
回復