M-Classic

搜索
查看: 13107|回復: 44

Sony a7系列thin ir cut filter modification.(消除rf鏡紅閘及邊緣解...

高級會員

用過a7(a7r a7s a7ii a7sii a7rii)配rf 鏡既ching 都感受到rf 在a7上會出現邊緣位解像力下降(相對leica m9/m240) 以及某些鏡出現紅閘問題. 主要因為a7 系列ir cut filter 太厚及使用混合式ir cut filter(紅外線吸收及反射共用)

以下係外國做的a7s vs m240 無限遠成像測試
leica / zeiss / voigtlander M mount 鏡在A7s 上全開光圈至F5.6左右,邊位仍然十分鬆散.測試包括12mm - 90mm 共21支鏡, 對比起M240. 邊位成像分別十分明顯.A7s上每支都十分鬆散, 而M240上雖然談不上銳利,但比A7s 好很多.
http://www.ronscheffler.com/techtalk/?page_id=310

主要意思係,rf 鏡在a7 原裝混合式ir filter 上會出現類似field curvature aberration,即係影像成像不在同一個平面上,無限任何距離,成像都係一個曲面,光圈愈大愈明顯.從而形成紅閘及緣位解像力下降.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kolarivision使用的是吸收式紅外線截止玻璃.
Kolarivision Sony A7 Series Thin Filter Legacy Lens Upgrade
http://kolarivision.com/product/ ... egacy-lens-upgrade/
價格:
A7, A7s, A7R 399.99USD
A7r ii , A7 ii   499.99USD
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

小弟有幫人改開紅外線相機.
http://www.dcfever.com/trading/view.php?itemID=3732346
http://forum.hklfc.com/forum.php?mod=viewthread&tid=165618
小弟的改機效果:
(G21及G28在A7上都有邊緣位解像力下降,而7R更有紅閘問題,)
A7r 改機 G21 +G28 (大圖)
https://drive.google.com/open?id=0B5hSdqvgD8oQbE9RWmtLZ1hDUTA
A7s改機 G28 (大圖)
https://drive.google.com/open?id=0B5hSdqvgD8oQakp4WWY3ekg3Z2s
結論係:改機後, F5.6-F8 邊緣位置畫質相當於未改機時 F22 邊緣位置.
本人使用的IR CUT filter
1.1mm吸收式日本紅外線截止玻璃(吸收式紅外線截止玻璃,俗稱藍玻璃,其特殊材質能有效濾除紅外線與多餘的紅光)
雙面奈米防汙(Anti-Smudge)鍍膜,阻絕濕氣進入、黴菌滋生,達到超級防潑水、抗油汙。
抗靜電(Antistatic)特殊膜層,不會在鏡片表層產生靜電吸附灰塵、棉絮、微細纖維,容易清潔保養.
市面下的B+W, Marumi, 大陸 ir cut filter 絕不可以用作改機用,因為效果會比原廠更差.
每塊成本約1000HKD.
收費:
A7, A7s  1500HKD
A7ii, A7s ii  1700HKD
A7R 不建議改,因效不及A7及A7s明顯.
A7R ii 暫不提供更機服務.

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x
回復

論壇元老

Impressive! If vintage Zeiss Biogon 21/4.5 works then it would be a must have modification.
回復

論壇元老

請問改完會否對Sony 原廠FE lenses 成像或使用上有任何影響?  改動需時多久?   
回復

高級會員

支zeiss biogon 21 /4.5 我冇所以未知畫畫如果,如果ching 得閑,可以黎紅磡搵我,我自己有部改好左既a7s 可以比ching 試效果.
回復

高級會員

改完對fe 鏡使用上冇任何影響,因為我我支fe kit 鏡,成像唔覺得有好/差到.都係kit 鏡水平.
回復

高級會員

另外,改機只需兩日,不過因為filter 太貴,我既存貨通常只有幾塊,訂貨需一星期.如果ching 想整,我會在有貨時先同ching 交收.
回復

中級會員

如果可以有0.7mm 薄STC IR Absorption filter 就更好。
支持本地手工
回復

1萬

超級版主

alexty2 發表於 2015-11-7 10:45
改完對fe 鏡使用上冇任何影響,因為我我支fe kit 鏡,成像唔覺得有好/差到.都係kit 鏡水平. ...

請問改完,對AF有影響嗎?

kolarivision話用咗薄filter,會影響鏡同sensor嘅距離,要recalibrate the focus on the camera to compensate for the thinner glass。 你的改法需要這樣做嗎?
回復

高級會員

cityusam01 發表於 2015-11-7 11:00
如果可以有0.7mm 薄STC IR Absorption filter 就更好。
支持本地手工

Ching 識貨,不過0.7 mm 既係uv filter,stc uv ir cut 最薄係1.1mm
回復

高級會員

Jason 發表於 2015-11-7 11:09
請問改完,對AF有影響嗎?

kolarivision話用咗薄filter,會影響鏡同sensor嘅距離,要recalibrate the fo ...

佢呢個調焦我係改紅外線機時已經做緊,原理好簡單,只係需要特別小小既工具就做到,100%準焦.我同kolarivision 既改法係一樣的.

thx!!  發表於 2015-11-7 16:05
回復

新手上路

我自己都有做類似改裝, ching 可能都有睇過我 d post
其實裝係 cmos 前邊的話, 1.1mm 都係厚, 因為cmos 前塊透明封裝filter 都有一定厚度, 2者加起上來都唔薄, 外國第3代改裝filter 已然用緊 0.7-0.8mm

我自己改部自家機就會全拆 cmos 前filter(只保留0.5mm 厚的透明封裝保護filter), 再係鏡頭前邊裝上 stc ir absorption filter, 原理同 leica m8 一樣, cmos 前邊沒遮擋, 邊緣成像最佳化, 仲可因應鏡頭前裝不同filter 達到拍攝IR 或 正常可見光 (vis) 相片

另外如果改由鏡頭前邊裝 ir cut filter, 一塊 58mm 的 stc ir absorption filter 只需$650 (for 35mm 以下wide 鏡), 35mm 以上鏡頭使用普通 uv/ir cut filter 已ok (價錢更平)
回復

高級會員

Ching 唔好意思,我真係冇睇過你d post, 其實更薄既ir absolute filter 我都有,0.6mm. 不過效果唔夠好. 1.1mm 果隻真係唔錯,有時魚與熊掌不可兼得,太薄果隻阻隔唔晒所有紅外線,有偏色.全拆唔係唔好,只係唔方便.  
回復

1萬

超級版主

singlag 發表於 2015-11-8 09:34
我自己都有做類似改裝, ching 可能都有睇過我 d post
其實裝係 cmos 前邊的話, 1.1mm 都係厚, 因為cmos  ...

即係sensor唔用UVIR filter?
回復

1萬

超級版主

alexty2 發表於 2015-11-7 15:39
佢呢個調焦我係改紅外線機時已經做緊,原理好簡單,只係需要特別小小既工具就做到,100%準焦.我同kolariv ...

請問你的改法需要移動sensor位置,會影響flange distance 嗎?
回復

新手上路

Jason 發表於 2015-11-8 12:32
即係sensor唔用UVIR filter?

沒錯, uv/ir cut, absorption filter (2 選 1) 裝係鏡頭前
回復

高級會員

Jason 發表於 2015-11-8 12:35
請問你的改法需要移動sensor位置,會影響flange distance 嗎?

Jason 不如我答你喇,佢咁改如果唔加玻璃係sensor 前,m mount 鏡係會冇左無限遠,即係改黎都無用. 如果加左玻璃又會多左內反射. 所以除左必要既鏡片.其他鏡片愈少係愈好.
另外咁改係會影響flange distance,不過有樣野叫機身調焦,可以解決到,但亦非萬能.
回復

新手上路

Jason 發表於 2015-11-8 12:35

個焦平面其實係以 cmos 第一塊filter 計
所有拆左 / 换thin filter 後, 都需要把cmos 向前移, 塊對番正無限遠, 否則 mf 鏡好大機會對唔到無限遠, 反而 af 鏡, contax g 呢d, 無限遠後預留左唔少位的就唔攪都得
回復

1萬

超級版主

alexty2 發表於 2015-11-8 13:07
Jason 不如我答你喇,佢咁改如果唔加玻璃係sensor 前,m mount 鏡係會冇左無限遠,即係改黎都無用. 如果 ...

「機身調焦」係唔係即係將塊sensor移前/移後?
回復

新手上路

Jason 發表於 2015-11-8 14:02
「機身調焦」係唔係即係將塊sensor移前/移後?

機身入邊有 3 粒鑼絲 + 墊片 來調整sensor 前後位置
改thin filter 後就要將sensor 移前去對焦番無限遠, 改"無filter" 就要移得更多

至於要移幾多mm, 其實係有公式可以計算的

無窮遠偏移與計算
由於移除了玻璃 / 改了薄玻璃,造成法蘭距離的偏移,其偏移量計算方式如下:

偏移量=(折射率-1)/折射率x玻璃厚度
       其中折射率在選擇1.5~1.55之間, 多數為 1.53

計算的得到了厚度後,就可以在卡口/機身進行厚度調整,使得法蘭距離依然是18.00mm

勁,高手!!  發表於 2015-11-8 15:10
回復

新手上路

所以我覺得, 如果係新機, 例如 a7r2 / a7-2, 可以比台灣果邊改, 係就係貴 $1000, 但有改機用訂制版 stc 0.7mm ir absorption filter
回復