M-Classic

搜索
查看: 5968|回復: 18

SIGMA sd Quattro!!!!!!!!!

論壇元老

Sigma APS-C, APS-H lens interchangable mirrorless cameras! 點解唔用M mount呢!捉到鹿都唔識脫角!

http://dc.watch.impress.co.jp/docs/news/20160223_744825.html?ref=rss_fb

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x
Life is about courage and going into the unknown
回復

1萬

1萬

論壇元老

I guess not using M-mount must have something to do with the tricky issue of color smears towards the edges.
回復

1萬

超級版主

回復

高級會員

唔用m mount 用個短D Flange focal distance 既mount 都好丫....... SA mount 成44mm
回復

VIP

用Rollei QBM HFT 鏡頭晤洗大改猛。。。正
回復

1萬

超級版主

其實Sigma擺到明唔想你用其他牌子鏡頭。

第一,M 鏡flange distance短,入射角大,用落foveon sensor應該會有好多問題。就算裝到M鏡頭,都只會俾人鬧。

第二,sigma係一間做鏡頭嘅公司,SD series計埋R&D係冇乜錢賺,佢更加唔會做個body出嚟益其他廠。

講真而家sigma都大把靚鏡頭玩,唔玩sigma鏡都係名牌心態作祟。

回復

中級會員

咩價錢先? 如果好似當年SD1一出嗰個天價......
USD$1200-1500都可能考慮買,但要預D錢換電腦,佢個SPP真係同舊電腦有仇
回復

論壇元老

如Ricoh做法,M mount只不過是一個現成的公共介面,你可以接Leica鏡,更加可以接其他手動鏡頭。我自己就唔會買只能用Sigma鏡頭的Foven camera system, 再講,又不是full frame,日本人一向都過於執著保護主義,Sony memory stick已經喺一個教訓。講翻部機,Sigma本身對於自動對焦根本是弱項,Ricoh就看得很開,雖然無以為繼,但喺曾經大賣有錢可賺已經很不錯了。來自: iPhone客戶端
回復

1萬

超級版主

M mount 入射角大,foveon 有三層,邊位幾乎肯定有問題。就算整M-mount都係只會俾人鬧唔得。係foveon sensor用得好的幾乎只有SLR鏡頭。亦解釋咗點解DP0Q支鏡咁鬼大支。

保護主義係肯定,但係好難想像一間鏡頭公司整部機出嚟益其他廠,而同時肯定令自己賣少咗鏡頭。除非sigma覺得個機身可以大賣賺大錢,否則冇著數。sigma CEO自己都話foveon係小眾市場,唔會係mass market。所以佢有心去做product to serve 一個purist market,我已經好佩服佢。

新機有contrast detection + phase detection,應該AF會快好多。

其實一切都係睇價位,我諗佢唔會平。

回復

論壇元老

Jason 發表於 2016-2-24 01:55
M mount 入射角大,foveon 有三層,邊位幾乎肯定有問題。就算整M-mount都係只會俾人鬧唔得。係foveon senso ...

Crop factor 有成1.3-1.5x, 相信問題不大,如果喺full frame就成立。買SA mount鏡實在會構成心理障礙,用KA mount 或E mount都好吖!Sigma最近都推出了風馬牛不相及的Canon to Sony及Nikon to Sony AF 轉接環。
Life is about courage and going into the unknown
回復

論壇元老

個spec唔錯,用返sigma鏡都唔會差過其他廠,有AF更好,用Leica大光圈鏡有難道,越清晰你對焦就要越準,其實sigma一機一鏡已好正,除非對凖Leica,否則冇必要上full frame
Live in the Moment
回復

1萬

超級版主

嘩同部新Leica差不多size  發表於 2016-2-26 05:02
回復

中級會員

好東西
回復

論壇元老

有片睇

回復

1萬

超級版主

有 freind 試咗,AF ok,但個EVF麻麻地,仲要頂住個鼻。

sigma「聲稱」八月會有,聽住先啦!

其實我又唔介意買sigma鏡,但係要視乎部機賣幾錢。sigma啲定價好神經刀!  發表於 2016-2-26 18:30
冇sigma鏡,應該不會考慮  發表於 2016-2-26 18:25
回復

VIP

Sigma野心其實好大。現在Art鏡大改善,並鏡種逐漸增多。當適當時候就會出專業用foveon sensor相機嘅喇!一出就會有完整系統支持。
回復