M-Classic

搜索
查看: 5325|回復: 22

菲林數碼shutter count疑惑?

Goro's

逢親買二手數碼相機,買家通常都會問SC幾多?甚至有朋友買新機會帶埋電腦去check SC!
點解買菲林機就冇人介意呢?
當然我明白菲林機係冇可能check到準確SC,但係我地玩奶嘅,買菲林機由十年八年到幾十年嘅老機都有,通常拉兩拉影到就算,早前有Ching post左條片,入面位日本師傅話Leica個shutter閒閒地用到過百萬,到底SC係咪其實唔重要呢?
回復

1萬

論壇元老

因為數碼影O既量一定大過FILM!  
FILM 影每一下都要錢架,相對影O既次數少好多!!! (唔排除有D 人會影大量,但呢類人一定唔多)
回復

VIP

影菲林每次對完焦都係一張起兩張止,只要菲林機身品相良好,shutter數多極有限;數碼就唔同,橫惦唔使買菲林影時求其o的,review完發覺影得唔好再影多張,亦可能下下連拍數張,所以......
回復

VIP

當你見過有人放機,用左一月唔夠,但SC竟然可以係30K+,你就會明白SC原來真係幾重要....
(BTW,我都真係好好奇個位Ching 係點影)
回復

中級會員

Leica個shutter閒閒地用到過百萬係指 film or digital?
回復

Goro's

http://v.youku.com/v_show/id_XNjAxMzQxMDA4.html
02:00

相佢係講緊菲林機...
回復

論壇元老

1) I think shutter count on film M is not relevant, you may got a new old stock M6 but sit there for 10 years without any movement, then you still need to check the speed whether correct. Need lubrication?

2) Even a film M have SC200,000, but when you open it and you see everything still in good shape and clean with oil, this should able to give you correct speed as well.

Checking Digital M because the CCD senor can not be repaired or back to the original state even if you wish, film M can if you treat it good.
Live in the Moment
回復

VIP

我見過 Canon EOS 1V
菲林壓片磨到有明顯痕跡
應是專業用家
回復

VIP

FILM is not dead

同處女一樣...吾到你介吾介意...
菲林機快門數無得你查實...
甘唯有望望外觀, 試試手感啦~
人就是要呼吸,生存在呼吸之間
https://www.facebook.com/denniolongfoto/
回復

中級會員

花輪 發表於 2013-9-30 18:31
同處女一樣...吾到你介吾介意...
菲林機快門數無得你查實...
甘唯有望望外觀, 試試手感啦~ ...

回復

論壇元老

老實講,數碼個shutter count都無咩意思。。。

㩒得少,唔代表我好錫機。
㩒得多,唔代表我用得粗。

電子嘢唔係應該run得越多越無咁易壞咩?

一部擺低十年無㩒過嘅數碼機,就算shutter得100都未必係好事。

部機無run過,分分鐘唔識郁添呀。

所以,數碼機個SC似係心理作用多。
回復

論壇元老

有啲師兄買compact DC都會問SC打咗幾多。

我反而覺得,與其擔心個shutter壞,不如擔心部機其他電子嘢會壞先,例如啲制無反應,個mon唔識著呀,DC機支鏡唔識申出嚟呀。。。。

甚至乎擔心吓部機幾時有後繼款,幾時outdated好過。
回復

中級會員

數碼機個 sc 都反映到粒 sensor 用過幾多次, 影得愈多, 電子o野有問題既機會大 d, 死點都易 d 出現 etc
快門就唔多擔心, 正常 5 - 10 萬次係標準
回復

VIP

Gphoto 發表於 2013-10-6 03:23
數碼機個 sc 都反映到粒 sensor 用過幾多次, 影得愈多, 電子o野有問題既機會大 d, 死點都易 d 出現 etc
快 ...

True.. checking shutter count is more about the CCD or CMOS lifespan.. not about the shutter. For DSLR, shutter can be replaced at a very low cost. For film M, shutter life span is a matter of maintenance and it should last you a life time easily.  We roll a new roll of film everytime so it is not an issue.
回復

註冊會員

數碼機個shutter幾多可以在個主板調的,整機佬講既,所以買二手機問個shutter幾多係無意思
回復

Goro's

hw1723 發表於 2013-10-28 17:52
數碼機個shutter幾多可以在個主板調的,整機佬講既,所以買二手機問個shutter幾多係無意思 ...

同去車房"NEW"味數一樣...除非返原廠, 原廠副腦就連你改過乜都CHECK到...
回復

論壇元老

換左新shutter and/or CCD
你既shutter count 係唔會有改變

Shutter count 數字只會代表你張相係部機顯示既一個名為shutter count既數字。
同你部機影過幾多張相「不一定」有絕對關係。

回復

論壇元老

hw1723 發表於 2013-10-28 17:52
數碼機個shutter幾多可以在個主板調的,整機佬講既,所以買二手機問個shutter幾多係無意思 ...

Yeah??!!!!!!!!
回復

註冊會員

我上次攞部shuter成8萬幾既D200比師傅睇下是否雖要換,問佢如果換晒全新快門組件個shutter會否係零佢話再要在主板調至零先得則如果你想shutter係零淨調主板已經得了
回復

論壇元老

hw1723 發表於 2013-10-29 09:43
我上次攞部shuter成8萬幾既D200比師傅睇下是否雖要換,問佢如果換晒全新快門組件個shutter會否係零佢話再 ...

以我所知,M都.....
回復