請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

M-Classic

搜索
查看: 4664|回復: 16

Nikon 宣佈 DL 系列停售,股價大跌接近 15%

論壇元老

Nikon 於 2016 年有消息的三款 DL 系列相機,已經宣佈停止發售,並對之前一再延期致歉。近年 Nikon 的負面消息似乎不斷,像上年就有公司重組、財政報告讓人擔心等等報導,而接二連三的壞消息也讓投資者卻步,股價今日下跌近 15%。他們的通知書內列出了截至 2016年12月31日,重組及半導體業務上的損失,達 290 億日元,大家可以按連結觀看:Notice of Recognition of Extraordinary Loss。似乎由於這消息, Nikon 翌日的股價下跌 14.6%,市值一度下降近十億美元(目前已有回升)。
http://photoblog.hk/wordpress/181966/nikon-宣佈-dl-系列停售,股價大跌接近-15

Life is about courage and going into the unknown
回復

VIP

Both Nikon and Canon are in some serious trouble I think.
回復

論壇元老

Sony 勝
回復

1萬

超級版主

i was very excited about DL18-50. i thought it would be a great travel camera. too bad it couldn't be actualized.
回復

1萬

超級版主

indeed. in terms of sensor image quality, sony a7r2's 42mp sensor is way ahead of all other competitors.
回復

VIP

Jason 發表於 2017-2-18 13:25
indeed. in terms of sensor image quality, sony a7r2's 42mp sensor is way ahead of all other compet ...

Said that Somy's 56MP CMOS is ready , wait for market and launch
回復

論壇元老

無法啦,Canon/ Nikon都要靠Sony供貨,希望Sony不要因為sensor獨大而缺乏比併。
Life is about courage and going into the unknown
回復

6萬

管理員

日本好似有套電視劇講相機廠既sensor戰爭...唔記得左咩名
回復

1萬

超級版主

我覺得數碼相機最光輝年代已成過去,尤其是日本地震之後,sensor 發展慢了不少。現時full frame 主流 sensor 仍舊是 24mp和36mp,Sony 42mp仍然是限制Sony自家品牌使用。雖然係有Phase detection,BSI 等等嘅進步,但係慢了很多。

反而我諗慢慢開始會多番人影菲林。

的確多咗菲林復產,不過現階段仍然喺小眾,在數攝影碼市場上只喺鳯毛鱗角。  發表於 2017-3-8 16:43
kgv
咁 我嗰堆 菲林機 翻生有期咯 ;P  發表於 2017-3-8 15:34
回復

1萬

2萬

論壇元老

Df II 有無得 實現 呢?

kgv
二仔底 ... 死跟 :D  發表於 2017-3-8 17:02
因為Df得1600萬像素,話說Df2會用D750的2400萬,我反而覺得用D5的2000萬先夠吸引。  發表於 2017-3-8 16:49
唔好灰心住,Nikon百週年紀念日在7月25日,我日日都咁同自己講㗎。  發表於 2017-3-8 16:45
回復

新手上路

Wait for sony new cam
回復

論壇元老

聽講Nikon百週年會推出D850助慶,四千幾萬像素,老實講一啲都吸引唔到我。而家部部單反都異形咁嘅外觀,好欠缺一啲文青相機,Df喺最接近了,既然Apsc都可以有專業級的D500, 同小型的D5500, 點解FF機唔可以出部簡單小巧的,最細小的D610都牛龜咁大部,大概Nikon都收到好多Df用家的意見,好期待會有Df2出現。
前日去拍攝一個跑車新車發布會兼新代理簽約儀式,個客問我,下次可唔可以用部像素低的相機。D3s千二萬已經好低像素了,原本我喺打算用D800e呢!
回復