M-Classic

搜索
查看: 3423|回復: 16

想討論一下最近銀器市場風潮

6萬

管理員

所謂穿金帶銀,在中國人來說象徵一個人生活富足,衣食無憂,留意到近期銀器界無論美國,日本產品都充斥著一片全金,什至配上各類寶石的風潮,令銀飾搭上了不少潮流原素,當然價格亦跟著倍升,部份職人身家亦隨之豐厚起來。

現在網路世界做就電子媒體盛行,而做銷售更比以前需要曝光度,noise什至一點點市場策略來挑起客人們的購買慾,這些一切都要投放大量心思,但在經過這一大堆攻心計算後,你還能從作品中接觸到,感受到職人們投放過的熱情,專注嗎?還是,那件作品早已沒了靈魂,只剩下濃重的商業味?

歡迎大家發表一下自己所見...

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x
回復

Goro's

隨着年紀嘅增長,喜愛金嘅程度的確會越來越高!我個人覺得金的產品當然都能感受到職人的專注和熱情!只怕是職人因為金的利潤比銀產品多出多倍,而忽略銀產品的市場,最後甚至唔理佢哋,變成有錢就是大爺的後果!口中說沒有,其實盲的都感受到!錢的確可以令很多人盲目,只希望職人或營運者的個人修為可以控制得到!
goro's令人着迷之處正在這裏,有錢都唔要,係考驗你熱情和個人修養的品牌,有排過的師兄就會明白!
回復

高級會員

我既回覆,感覺應該會得罪很多人,大家就當我係一個貧窮既,買唔起金的人吧!

喜歡銀器,固名思義就是喜歡[銀]這種會黑化氧化的金屬,喜歡有品牌的銀器,相信一定是喜歡創造該品牌職人的手工及誠意,如果沒有出色的工藝,應該唔容易打動人去購買吧,起初自己擁有的,大部分都是純銀的手飾,到後期,被同好們建議嘗試,開始擁有少量是有帶一點點K金作點綴的銀飾。隨後亦開始了解,有些製成品在銀器的氧化黑化後會出現金銀的對比,是很獨特及擁有突顯的風格,亦係小弟現時最大的接受程度。

至於全金的,我是接受不了的,寶石還可以,但全金的,感覺太過周xx產品,帶全金的,應該是用來絃富的吧,根本說不上有時裝的感覺。要全金,我還是去周xx買足金好了,大家就當我是仇富吧。

我也是做小生意的人,亦了解職人們為了利益,做一個全金的,比造全銀的,工時及手工基本上差不遠,但全金的或K金的,往往能多賺很多倍,又可以用限量的,獨有的作招來,令售價大大上漲,這一點我是明白的,在生意角度,更加是完全認同!但我是喜歡銀,就是喜歡銀,就算什麼限量都吸引唔到我,不認同的,就當我買不起吧!

最後,這回覆可能得罪不少人,但我只是一個喜歡銀器的小市民,並非一個大富之人,我努力賺錢買自己喜歡的銀器,買的東西,應該都是以[自己鐘意]為優先,小小感想,不喜歡的,歡迎打頭,但請麻煩出來聚會時打,不要只在網上用鍵盤集體打。感謝!

絕對認同,金只能小量作點綴,與銀作一點陰陽對比  發表於 2017-10-2 01:11
歡迎打頭,但請麻煩出來聚會時打,不要只在網上用鍵盤集體打。感謝! 我笑左出聲XDDDDD  發表於 2017-9-29 02:14
全銀同好  發表於 2017-9-27 18:54
回復

中級會員

我認為金可以用作點綴,而我個人不太懂欣賞全金的ITEM。我地喜歡銀器,除左手工外就係喜歡佢氧化,欣賞佢同我地一齊成長同轉變既感覺。呢D係經歷同時間對件裝飾既洗禮,從而令佢成為獨一無異既過程。

總之...全金或加入寶石既飾品對於我黎講就似係珠寶手飾,可以SHOW OFF你有錢,而代表唔到穿著者個人既風味。

一句講晒: 無FEEL
回復

VIP

hopig 發表於 2017-9-27 12:27
我既回覆,感覺應該會得罪很多人,大家就當我係一個貧窮既,買唔起金的人吧!

喜歡銀器,固名思義就是喜歡 ...

有冇諗過很多時做金或銀產品既最大分別,
只係向鑄造商落order時揀剔 ''925''或''18k'' ...

因為硬身D, 唔變形?  發表於 2017-9-27 20:28
回復

Goro's

要銀定要金 ,好睇個人口味~~~
但如果只係為左滿足別人對你既眼光而戴全金
其實別人的眼光只係focus在件金而唔係你個人
咁當你無戴件金上身個陣你什麼都不是
拍照係掠奪既一種方式
回復

註冊會員

認同樓上的 C hing, 由一開始就是喜歡銀器 而不是金器 寶石
回復

版主

我又唔覺得係因為全金或加寶石而令到該件單品提升潮流元素。

講到尾,銀器金器都係飾物,買家都係鐘意有唔同配襯。
Chrome Hearts 同 Goro's 不嬲都有全金單品,漸時唔講價錢,相信大家上到本店有幸見到全金直毛/輪/勾都唔駛考慮吧,最重要係配搭。

戴金戴銀都會有人望,最緊要係襯得好唔好睇。
只係而家真係多咗人戴全金啫,

個人意見係金物太搶,一兩件就好了,不宜一次過戴太多或太大件,土豪感滿載!XD
例子如Hosanna 全金cross, 細細隻好靚好elegant㗎,但係佢如果出隻全金原版,我有錢都一定唔會買。
回復

中級會員

個人睇法
玩既係銀器 金只會係銀上面既點綴
去突出銀既特色

全金既item 我覺得都要睇你點帶
係1set 野入面有1件全金item 為配搭
我個人認為就仲可以接受

但全set都全金就真係我個人接受唔到了
回復

註冊會員

好老實,我鍾意金,但冇錢買!所以我會發奮,向全金進發!
回復

註冊會員

最緊要係有自己風格,大多改變就唔係太好
回復

Goro's

del6109 發表於 2017-10-2 02:29

咁如果成日改變係我既風格 姐係好定唔好
回復

中級會員

del6109 發表於 2017-10-2 02:29