M-Classic

搜索
樓主: C9.99

A7R同M240有得鍊嗎?全港首個A/B test!(新增VM15圖比較紅閘問題)

1萬

論壇元老

homeofhorse 發表於 2013-11-5 16:05
對Nikon部新機唔係FF好失望。

吓乜唔係用D4粒FF sensor ?
回復

論壇元老

其實既然咁介意Noise.... 点解唔見多人用Noise Reduction嘅software?
M9話只接受到ISO640以下, 但原來用下Nik Dfine 之類.... ISO1600都幾OK ga wor
回復

VIP

edwardyung 發表於 2013-11-5 16:35
其實既然咁介意Noise.... 点解唔見多人用Noise Reduction嘅software?
M9話只接受到ISO640以下, 但原來用下N ...

因為認真去process noise 的用家實在不多
回復

1萬

論壇元老

大家有興趣看看A7R/A7在Voigtlander 15mm f4.5 M mount下與M240的比較表現嗎?
回復

1萬

超級版主

C9.99 發表於 2013-11-5 16:23
吓乜唔係用D4粒FF sensor ?

Yes ar. same as D4 FF sensor
回復

VIP

真係好有心的測試, 明哥你們辛苦哂, 謝謝
回復

論壇元老

C9.99 發表於 2013-11-5 17:19
大家有興趣看看A7R/A7在Voigtlander 15mm f4.5 M mount下與M240的比較表現嗎?

有,有,有﹗﹗最好有埋VM 12mm
回復

註冊會員

明哥最好有埋M21/2.8 pre-a!!
回復

1萬

論壇元老

再加最後一套 VM15 的 A/B 比較圖片供參考紅閘的問題, 謝謝!

by Leica M240
Voigtlander 15mm f/4.5 M-mount version, @f/4.5, by M240, ISO800, 1/60sec

Flickr 上 RangefinderNotDeadby M240

by Sony A7R
Voigtlander 15mm f/4.5 M-mount version, @f/4.5, by Sony A7R, ISO800, 1/125sec

Flickr 上 RangefinderNotDeadby Sony A7R

by Sony A7
Voigtlander 15mm f/4.5 M-mount version, @f/4.5, by Sony A7, ISO800, 1/100sec

Flickr 上 RangefinderNotDeadby Sony A7

回復

1萬

2萬

論壇元老

邊有 名星 呀?
好似 名星 咁款嘅 明嫂 就有一個
回復

1萬

超級版主

kgv 發表於 2013-11-5 19:37
邊有 名星 呀?

『明』嫂 lor
洪天明個『明』呀。
回復

中級會員

中午上鋪買咗條 Luigi strap, 女職員(sorry 少上去亦唔記得問咩名) 除一貫好招孚外, 仲好nicely 咁介紹我睇呢個測試........ 嘩!! 勁呀!

辛苦晒, Ming Gor
回復

論壇元老

C9.99 發表於 2013-11-5 19:12
再加最後一套 VM15 的 A/B 比較圖片供參考紅閘的問題, 謝謝!

帶帽個位有D似張立基,佢算唔算明星呢?
回復

論壇元老

用係Voigtlander啲色接近好多,辛苦晒
Live in the Moment
回復

1萬

論壇元老

kgv 發表於 2013-11-5 19:37
邊有 名星 呀?

嘩,你咁講,開心死佢
回復

1萬

論壇元老

多謝各位捧場,其實測試做得很急,因為其間有不少朋友等待試玩,雖然他們很耐性且友善,什至與我們一起研究,但始終我們要兼顧換鏡,咭等,亦要兼顧新机各種setting,所以有些忙亂,像本來A7R明明set好轉盤全手動Mmode,但回到公司查看竟然快門與M240不同,所以我們自知測試結果並不十分詳盡及什至不十分公平,但亦希望給看到的朋友多一個大概概念!

明天再嘗試寫個最後報告結論,純屬個人意見,但希望亦能給大家一個參考。
回復

論壇元老

C9.99 發表於 2013-11-5 21:35
多謝各位捧場,其實測試做得很急,因為其間有不少朋友等待試玩,雖然他們很耐性且友善,什至與我們一起研究 ...

大哥聽朝打電話去SONY HK揾PR阿頭,叫佢上呢處睇睇,下午就有專人上利威借部機你試飽佢。
回復

1萬

論壇元老

edwardyung 發表於 2013-11-5 22:11
大哥聽朝打電話去SONY HK揾PR阿頭,叫佢上呢處睇睇,下午就有專人上利威借部機你試飽佢。 ...

咁我又不想埋沒良心, 同觀眾交待始終緊要d....
我發覺市面公眾媒體發佈試相機報告, 不少忍惡揚善, 水份特多.....除了武剛車紀老總的Kennth Leung, 他大哥的試機報告, 往往一針見血, 我已經是他的忠實fans!
回復

論壇元老

C9.99 發表於 2013-11-5 14:34
以下是 ISO 比較測試的放大圖片供參考 M240 與 A7R 於不同ISO值下雜訊的控制表現, 謝謝!

by Leica M240

最後ISO 3200可以把日本仔生意手法表露無遺:

從近年出的新機可以看到,日本機high iso performance所謂越來越勁根本有d揾笨。

好明顯Sony noise reduction 取向係日本仔做生意手法(最緊要討好觀眾-唔識嘢個d),表面唔放大看就noise係少左,好似幾滑淨幾討好,看真其實犧牲晒detail,相反Leica就盡量保留原有detail (please refer to Ming's ISO 3200 enlarge sample),noise就由得用家自己決定是否post processing去除 (LR好容易搞),腳踏實地,老實好多,German mentality,風險係比日本仔唱Leica noise多,呢點真係要佩服German的堅持。
我早於5D3出來就知道日本仔的蠱惑,加大力d denoise就話iso performance勁幾多幾多,set大個noise reduction parameter渣嘛。係堅的就應該研發到個好d的noise reduction algorithm,但估計已經做盡左,所以唯有出蠱惑做低對手。
不過,ming's samples 係out of camera jpeg, RAW唔知道點。

回復

論壇元老

LanLan 發表於 2013-11-5 15:10
A7R seems to have lower noise level in high iso!!!

and seems like A7R is sharper by comparing the h ...

I observe the same as LanLan Ching.... moreover, the 鼻頭 of M240 at ISO200 and ISO400 seems sharper than A7R maybe focus at the 的水
http://www.flickr.com/photos/mcping/
回復