M-Classic

搜索
查看: 7022|回復: 31

leica鏡@A7R 簡單對比相

中級會員

全部手持,jpg直出。resized only。
M9P 用ISO1000 太光。 改用ISO500依然感覺偏亮。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x
回復

論壇元老

回復

中級會員

A7R jpg 色有D怪,check下係咪setting有問題。
回復

中級會員

shit. A7R 可能唔小心比人轉左去VIVID。唔乖知得detail咁差。遲D再試過。
回復

論壇元老

回復

論壇元老

建議試機都係自然光好d,除非係比拼AWB能力。
回復

中級會員

grandetech 發表於 2013-11-16 22:34
建議試機都係自然光好d,除非係比拼AWB能力。

哈哈。個人好懶。 係屋企求其試下,唔會帶兩部機N支鏡出街。 要講究顏色始終raw自己調會適合D。純粹睇睇leica放落A7R效果而已。M9P係順便放出來參考。
回復

1萬

1萬

論壇元老

似乎最大分別是 vignetting, M9P 有 profile,A7R 不可能有 profile。調 white balance 功夫有限,有灰卡就更容易。

不過,綜合各個 post 的暫且結論,A7/A7R用 M 鏡頭,後製肯定製到殘廢,影得多的師兄,應該傾向不會考慮。
回復

中級會員

個人覺得當leica後備機對得起個價錢有餘。本質上冇可能攞本田同寶馬比。市場冇其他選擇,所以算系唔錯。

有道理。  發表於 2013-11-17 15:47
回復

中級會員

vincecharus 發表於 2013-11-17 02:09
似乎最大分別是 vignetting, M9P 有 profile,A7R 不可能有 profile。調 white balance 功夫有限,有灰卡就 ...

請教, 點解 A7R 不可能有 profile?
我識得少, 但系, 直覺覺得 Sony 袛要買一渣 Leica 鏡返黎, 可以自己做 profile, 唔買晒, 買九成都好好,

不過, 無論如何, 我都系傾向師兄所講,
Leica 機身用 Leica 鏡好啲; A7/R 機身用其他鏡,

回復

1萬

論壇元老

其实,要求A7r拍得住M9是不实际的。
A7r的高ISO能力,M9比不上,可以响較暗环境用到如Elmar這些光圈不大的好镜,这点是優勝的。

目前各師兄上了这么多图,受软件所限只能是JPG,可以話A7r的RAW实力尚是未知数,此其一。
其二,我们用得Leica镜,买得萬元計嘅body,就是拍JPG吗?
我自己就会一定拍RAW再後製,就算係家庭食飯相一样,差别在於後製多少而己。点解俾机廠工程師同我執相转JPG呢,係咪?!

睇落A7r嘅in-camera JPG conversion输左比Leica(冇咁自然),而且味道这一瓣,又唔会啱M9用家/Leica用家的口味。
等睇出RAW加手调转JPG。

回復

1萬

1萬

論壇元老

jerry88 發表於 2013-11-17 11:26
請教, 點解 A7R 不可能有 profile?
我識得少, 但系, 直覺覺得 Sony 袛要買一渣 Leica 鏡返黎, 可以自己 ...

自己做 profile,唔同光圈要做晒,而且做到唔專業,我唔會搵甘野搞
回復

論壇元老

bubu 發表於 2013-11-17 16:23
其实,要求A7r拍得住M9是不实际的。
A7r的高ISO能力,M9比不上,可以响較暗环境用到如Elmar這些光圈不大的 ...

非常同意,我都係倡導影raw,因為我無個人風格,經常唔同主題會唔同後制方法,純講feel,機內jpg點搞都唔夠用。

不過,話時話,以日本仔現今cmos技術,A7個dynamic range應該都唔會差得去邊,後製方面應該幾難唔及格。。。

我反而想知,gum多師兄用開leica M9 同 M film,用開部工藝品一樣的器材,可唔可以接受到部手感好似玩具的sony A7?   or its just me?  但攝影唔應該受到手感限制,但楂住A7我真係少左份熱情。 呢樣我就非常掙扎了。 (即係sabaru都可以好鬼快,楂開ferrari真係採你都傻窩)不過,可能得我覺得A7似玩具都唔定。
回復

中級會員

vincecharus 發表於 2013-11-17 17:57
自己做 profile,唔同光圈要做晒,而且做到唔專業,我唔會搵甘野搞

唔好意思, 我講得唔清楚,
你原本系講緊: A7R 不可能有 profile
我意思系問: 點解 Sony 佢地唔自己做 profile? (唔系我地自己唔做),
回復

中級會員

grandetech 發表於 2013-11-17 18:02
非常同意,我都係倡導影raw,因為我無個人風格,經常唔同主題會唔同後制方法,純講feel,機內jpg點搞都唔 ...

not just you,  
我唔理人地點講, 我攝影, 我受我既手感影響架, 我認架,
我唔理人地點講, 我攝影, 我要部機靚仔架, 我認架,
我響 showroom 試過 A7/R, 我到而家都仲好似你噉掙扎緊, 都系基於佢既手感,
佢果粒 shutter 制, 真系好攞命, 真系好玩具 feel,
另外, 我覺得佢個樣好肉酸, 你可以話各花入各眼囉, 我就覺得肉酸囉,
人地會覺得攝影唔應該受部機靚唔靚限制囉, 我覺得工藝品, 要靚囉,
my not even 2 cents
回復

1萬

1萬

論壇元老

jerry88 發表於 2013-11-17 20:43
唔好意思, 我講得唔清楚,
你原本系講緊: A7R 不可能有 profile
我意思系問: 點解 Sony 佢地唔自己做 pro ...

多數是因為(1)希望推原廠鏡頭為主,鏡頭 profit margin 比camera高;(2)不是原廠,很多竅門不可能知道。
回復

中級會員

vincecharus 發表於 2013-11-17 21:01
多數是因為(1)希望推原廠鏡頭為主,鏡頭 profit margin 比camera高;(2)不是原廠,很多竅門不可能知 ...

icic ..... thank you for answer
回復

中級會員

試過sony raw 系aperature轉jpg會好好多。自己按個人喜好調色先會合各人口味。部無反機本意就系要做到輕,小,方便。本來就系玩具,設計在於市場定位唔同。要classic D 可以等富士。
老實講,就算Sony出RF,部機超越M240,Leica 始終系Leica,品牌價值,leica用家一樣好難轉會。 方便在於部leica有限制的部分,此機有補完的幫助。
回復

註冊會員

不知道有没有做过 50 1.4asph@a7r的 大光圈远景的红移测试?
回復

1萬

超級版主

cedric 發表於 2013-11-17 23:06
試過sony raw 系aperature轉jpg會好好多。自己按個人喜好調色先會合各人口味。部無反機本意就系要做到輕, ...

非常同意。

回復