M-Classic

搜索
樓主: kgv

My last straw on M ...

論壇元老

Jason 發表於 2013-8-10 00:09
CCD 的確係有啲吸引力嘅,再唔係,如果當年 Leica 買起 Foveon 咁就好啦。

foveon 係好,但低iso 問題可能係設計上既缺陷,尼個問題我係舊虛都提過.....Sigma出Sd1 既時候,用R鏡係冇問題,重超級正tim... 但係sigma 再出sd1m,改過firmware 之後,唉.......真係無品,搞到你用R鏡既時候,紅心綠角,鬼五馬六.....真係谷氣..
回復

論壇元老

Jason 發表於 2013-8-10 00:11
或者同樣價錢入部 Pentax 645D 加多支鏡都唔錯!

回復

1萬

1萬

論壇元老

Jason 發表於 2013-8-10 00:06
三年咁少? 我怕三年都係d小upgrade 咋。

學ic112話齋,如果日本仔冇,咁佢都有啲selling point ...

Leica 裡頭的專家,對相機的認識,如果同我比,同教授跟小學生比,哪有分別?所以,如果佢地的出品令我搔頭時,我只會覺得自己對相機市場認識唔夠深。

話時話,M10(M9的下一代),如果唔用CCD或其他有突破性的 sensor 技術,只用 CMOS,睇來好難與日系機競爭....
回復

論壇元老

vincecharus 發表於 2013-8-10 00:12
有錢剩,做下善事好過啦!

最近捐了小小錢俾母校,感覺到的快樂,不是買心頭好可以比擬的!

尼個位少人睇....我先夠薑湧兩句咋.......係舊墟,我就吾多敢去提.....至於捐左去,定用去做其他用途.....個人覺得係好決定尼既...
回復

1萬

1萬

論壇元老

ghost03032008 發表於 2013-8-10 00:09
有朋友問我,我都係貢答佢....點解吾入部mark II,再入兩三支R鏡,同一價錢,效果相差吾遠,R鏡玩完賣返, ...

回復

1萬

1萬

論壇元老

Jason 發表於 2013-8-10 00:11
或者同樣價錢入部 Pentax 645D 加多支鏡都唔錯!

我都有認真考慮過,Pentax sensor 都系柯達,14-bit color,基本上同M9一樣,不過是33x44,有4千萬象數,可用哈蘇鏡頭。
回復

1萬

超級版主

vincecharus 發表於 2013-8-10 00:19
Leica 裡頭的專家,對相機的認識,如果同我比,同教授跟小學生比,哪有分別?所以,如果佢地的出品令我搔 ...

不過市場有時係好吹脹嘅,H字頭部L系機都估佢唔到咁好賣啦。

我諗佢班marketing而家係度笑住話『吹咩』!
回復

論壇元老

vincecharus 發表於 2013-8-10 00:19
Leica 裡頭的專家,對相機的認識,如果同我比,同教授跟小學生比,哪有分別?所以,如果佢地的出品令我搔 ...

科技永遠係向前,三年後,究竟係用返CCD,或者更優質既sensor,無人會知.....但係所出既相,必須有 stunning 既感覺,同埋真正發揮及配合到leica 鏡既獨特光學設計.....先至係正宗

Leica 尼個品牌,有個性,有獨特(吾係機身有個M字貢簡單),先吸引到另一班捧場客....你放個日本已經用到貢熟知既CMOS上去....加個M字.....唉........總之我對日爾曼民族既工程師,有D失望喇...
回復

1萬

超級版主

vincecharus 發表於 2013-8-10 00:29
我都有認真考慮過,Pentax sensor 都系柯達,14-bit color,基本上同M9一樣,不過是33x44,有4千萬象數, ...

一定好過M9多多聲!
但大部! 用V鏡唔怕stop down metering嘅話,一流!

最緊要平!
回復

1萬

超級版主

如果我唔係用H4D,我都買645D
回復

論壇元老

vincecharus 發表於 2013-8-10 00:29
我都有認真考慮過,Pentax sensor 都系柯達,14-bit color,基本上同M9一樣,不過是33x44,有4千萬象數, ...

645D, 真係抵玩好野尼架.....吾嫌棄佢体積大少少既話,真係好正
回復

1萬

1萬

論壇元老

Jason 發表於 2013-8-10 00:30
不過市場有時係好吹脹嘅,H字頭部L系機都估佢唔到咁好賣啦。

我諗佢班marketing而家係度笑住話 ...

H字L機的市場策略,可能是吸引一斑識少少的人,去impress比他們識更少的人。
「我買了部哈哈哈」

「哇,好威呀!」

H字頭L機的fan屎,可以開個新網,叫「www.lunatics.com.hk

回復

論壇元老

K san 大大, 我反而對你朋友買左個adaptor 好有興趣ar!!
佢系唔系哩度師兄(或豪大大炸雞師兄?),好想睇下S2 + contax 645 鏡嘅效果呢
回復

論壇元老

ghost03032008 發表於 2013-8-10 00:34
科技永遠係向前,三年後,究竟係用返CCD,或者更優質既sensor,無人會知.....但係所出既相,必須有 stunn ...

但系有樣野好鬼怪。hklfc個邊有人post lunar 嘅相,影出裡我覺得好正。點解hassel 搞nex 7 cmos 都可以搞到咁嘅色水,M240又唔得??
回復

論壇元老

Kanedias 發表於 2013-8-10 14:30
但系有樣野好鬼怪。hklfc個邊有人post lunar 嘅相,影出裡我覺得好正。點解hassel 搞nex 7 cmos 都 ...

我都吾明.....可能leica知道CMOS本身吾特出,要整D顏色出尼特出啩
回復

1萬

1萬

論壇元老

ghost03032008 發表於 2013-8-10 14:46
我都吾明.....可能leica知道CMOS本身吾特出,要整D顏色出尼特出啩

今時今日,影靚相,唔使用靚相機既
回復

1萬

2萬

論壇元老

Kanedias 發表於 2013-8-10 14:26
K san 大大, 我反而對你朋友買左個adaptor 好有興趣ar!!
佢系唔系哩度師兄(或豪大大炸雞師兄?),好 ...

應該 好快 有相睇
係 kfc c hing, 好好人的
呢邊 好似 未見佢添
回復

1萬

超級版主

vincecharus 發表於 2013-8-10 00:53
H字L機的市場策略,可能是吸引一斑識少少的人,去impress比他們識更少的人。
「我買了部哈哈哈」

哈哈哈哈!! okay wor!!!
回復

1萬

超級版主

Kanedias 發表於 2013-8-10 14:30
但系有樣野好鬼怪。hklfc個邊有人post lunar 嘅相,影出裡我覺得好正。點解hassel 搞nex 7 cmos 都 ...

據我所知,Lunar 同 NEX 7 係無分別嘅。

其實,之前睇Luminous Landscape,有人用NEX影RAW都可以好正,Zeiss Touit新鏡亦會有幫助,同埋我諗用CMOS的話,執相功力也很重要。
回復

論壇元老

Jason 發表於 2013-8-10 00:09
CCD 的確係有啲吸引力嘅,再唔係,如果當年 Leica 買起 Foveon 咁就好啦。

Fully concur. I will be much more interest to get a M-digital with X3 sensor. IMHO, it's a very good if not perfect match ! On the other hand, perhaps Sigma can consider putting a M-mount FF X3 mirrorless camera body into the market. I am pretty sure it will score very high.
• 世间万事皆荒䜥;游子笑颜对哀伤。
回復