M-Classic

搜索
查看: 6011|回復: 27

M240 firmware ver 2.0.1.5 is available now.

論壇元老

http://us.leica-camera.com/Servi ... &language=93871

I have already updated my newly bought M240 to Ver. 2.0.1.5........

To be the pioneer....................
回復

1萬

論壇元老

今日俾你時已經係定回家upgrade左?
回復

論壇元老

C9.99 發表於 2014-6-30 21:33
今日俾你時已經係定回家upgrade左?

It was ver. 2.0.1.2. when I bought it from you today.

Now, it's ver. 2.0.1.5 after updating at home.

Congratulation 0.95 Ching for your new M240 !!  發表於 2014-7-1 02:24
回復

1萬

論壇元老

好,咁一於出多d靚相!
回復

論壇元老

C9.99 發表於 2014-6-30 22:44
好,咁一於出多d靚相!

Exclusively~

等你二手放240 :-p  發表於 2014-7-1 07:09
Thanks Thanks!  發表於 2014-6-30 23:01
回復

論壇元老

Wesley,起碼俾我打返3幾百飛試真啲先~

初步feel過,部機同M8 M9比,電子性能係爽咗好多!

至於CMOS色水,可能我慣咗影DNG喺LR fine tune,so far我未係好覺得M240個CMOS有咩係比M9個CCD差。

淨係講ISO,M9我頂到盡用800,M240我可以放心用auto 3200,搭支35 lux pre a,基本上靜態嘢都無乜幾可會手震。

屋企試咗一晚,so far幾滿意

我一向唔buy CCD必勝CMOS的一套。一切在技術  發表於 2014-7-1 14:40
回復

論壇元老

0.95 發表於 2014-7-1 11:54

So good ... 買左黑色定銀色 ?!
http://www.flickr.com/photos/mcping/
回復

論壇元老

charliebrown88 發表於 2014-7-1 12:04
So good ... 買左黑色定銀色 ?!

本來打算買Silver,但同阿Ming傾過,新簇簇嗰陣,銀色的確係靚仔啲,但用耐咗有花有brassing嗰陣,black paint就㩒睇好多,所以最後買咗black paint ~

回復

論壇元老

0.95 發表於 2014-7-1 12:24
本來打算買Silver,但同阿Ming傾過,新簇簇嗰陣,銀色的確係靚仔啲,但用耐咗有花有brassing嗰陣,black  ...

同意 x 2 !!
http://www.flickr.com/photos/mcping/
回復

高級會員

0.95 發表於 2014-7-1 11:54

部機用多啲。開頭300冇乜特別,300至700張有唔同,700張打後過千又唔,我部現在已打咗2000幾張,對比番開頭嗰啲有明顯分別,真奇怪。
回復

論壇元老

Honrts 發表於 2014-7-1 14:26
部機用多啲。開頭300冇乜特別,300至700張有唔同,700張打後過千又唔,我部現在已打咗2000幾張,對比番開 ...

我都有聽過呢個奇怪“傳聞“,有人話M240個CMOS真係要打多一千幾百飛,同起初影嘅相,個image quality係會明顯地唔同咗。
係真係唔同咗,還是影多咗睇慣咗PS慣咗,熟習咗個CMOS嘅特性呢?

真係要試過先知。。。
回復

論壇元老

Honrts 發表於 2014-7-1 14:26
部機用多啲。開頭300冇乜特別,300至700張有唔同,700張打後過千又唔,我部現在已打咗2000幾張,對比番開 ...

有乜唔同 ?! Raw 也有不同 ?!
回復

高級會員

0.95 發表於 2014-7-1 14:47
我都有聽過呢個奇怪“傳聞“,有人話M240個CMOS真係要打多一千幾百飛,同起初影嘅相,個image quality係 ...

我就多數直出,冇PS過。開頭我都半信半疑,但到現在就真係有分別。耐人尋味。
回復

論壇元老

講返個新firmware,我無認真試過舊firmware ver. 2.0.1.2,因為尋晚買咗機返到屋企,差完電打咗幾飛已經走咗去update個firmware。

所以,關於WB,室內偏黄,紅色爆晒etc....呢啲我以往聽過嘅嘢有無改善,我真係唔知。

淨係知道依家Auto ISO多咗setting,M mode可用auto ISO,峰值顏色好似多咗選擇,可以disable咗個LV button,EV加減好似方便咗。。。。etc...

其他有乜更新,我未有深究。。。

大家updated咗嘅,有無咩驚人發現?
回復

論壇元老

部M240用咗幾日,順便借個位講吓個人對呢部機嘅感覺。

首先,因為我從來唔影JPEG,所以對部機個機身直出image quality,無乜意見。
其次,我對CCD vs CMOS嘅表現分野,都無乜太大嘅執著或堅持,就好似,Leica X1都係用CMOS,但影出嚟嘅相,我都覺得好靚。

所以,我以下講嘅,會包含埋我對M240機身操作以及image quality嘅"感覺",rather than"進步"。

1. image quality
- 從來我心目中,我好難同自己講CCD究竟有咩特別,但唔知點解,可能真係“睇慣“咗M8 M9嘅DNG file同菲林,總覺得CCD出嘅色,感覺上係較貼近菲林味。何謂菲林味?唔好問我,大家心裡有把尺。出嚟嘅顏色,總係有啲味道。或者咁講,M9 default嘅色水,係厚啲。M240嘅色水,係薄啲。
至於M240,初步試玩咗3幾日,打咗3百幾飛,有室內有室外,明顯地,整體感覺同M8 M9係唔同,係有啲似Leica X1 X2嘅味道,或者咁講,“數碼味“重咗。何謂“數碼味“?唔好問我,大家心裡都有把尺。
曾經有一刻,我對部M240有一重“A7味“嘅感覺。我睇返之前用Sony A7影嘅相,比較之下,M240好似較偏向似A7 CMOS,rather than M9 CCD。不過,細心睇,唔知係心理影響定咩啦,我覺M240影嘅相,無CCD嘅感覺,但有味道過A7。
有樣嘢好驚喜,M240 DNG file個dynamic range好濶,我有一張under到好利害嘅相,用LR可以拉返好多details出嚟,呢樣要讚。

相片色彩表現,依家數碼年代,好難講話每部機有幾大分別,尤其是我係會影DNG,入LR fine tune,色彩,我鍾意點搞都得,我執M240嘅DNG,一樣可以tune到啱我嘅口味。

至於,一眼望落去個“感覺“,M9出嘅相係較為“睇慣咗“,較為“有味道“,較為“貼近菲林“,M240出嘅相,明顯地睇得出係“數碼味“,呢樣我唔會否認。

但邊樣好啲?無定律嘅,個人喜好。

講完image,講吓其他機身操控嘅感覺:

2. 機身設計:
- 聞說,機身比M9厚咗5mm,重咗大概100g,拎M240上手,你會明顯feel到有分別,不過因為機身有個built in thumbs up,其實部機係幾好揸手,不過機身leather唔再用vulcanite就有啲失望,新嘅leather就有少少啜手,變相又無咁跣手,連埋個built in thumbs up,部機都揸得幾穩。

3. 機身反應:
- 明顯感覺到,部機用得爽過M9好多好多,機身運作快咗好多,感覺上係追得貼日本電子機嘅感覺,一改以往Leica電子低能嘅感覺。

4. ISO表現:
- 呢樣好重要,M8我頂盡用640,M9我頂盡用800,但M240我係放心地set AUTO ISO 3200,noise佢有少少,但只係一啲黑色嘅點點noise,唔係彩色嘅noise,絕對可用!唔好忘記,我係影DNG,並且沒有使用LR個noise reduction功能,都覺得3200係可用。唔好同我講影Leica數碼只會用低ISO呢啲自欺欺人嘅說話,用數碼,大家都係為方便,當你好似我咁搭支35 LUX pre-a,喺室內/入黑影都起碼有125/250快門嘅時候,你就知道高ISO係不無作用。

5. shutter
- 呢樣真係大進步!比M8 M9輕咗好多好多好多!無咗re cock shutter curtain嗰下聲,爭好遠!!加上快門好輕,1/8一般無問題,用M9,1/15我都怕會手震。對於玩開Leica RF嘅我哋嚟講,Shutter vibration係好重要嘅一環,亦係以往M8 M9其中一個最為人討厭嘅地方。不過,M240 shutter聲我唔太喜歡,感覺好似Canon 6D咁,唔得清脆!

6. framline
- 用LED,好光好亮,呢樣感覺幾好。

7. LV and movie
- 我直情係disable咗呢兩粒制,我從來唔用。不過,試過吓個LV同peaking focus,感覺唔好用,反正我唔會mount其他鏡,所以對我影響唔大。

8. 電量
- 粒電感覺好襟用,我打咗近100飛,都只係用咗1x%,仲有8x%淨,我就無用LV,亦disable咗auto preview。

So far,感覺上都幾滿意部M240,都係嗰句,數碼嘢,有新買新係無死錯人嘅。

不過!!

講真,如果M9從來無出現過CCD issue,我諗我未必會買M240,我應該會keep 2手M9或買M9p,始終,M9一來平好多,2手都係講緊2萬尾,二來M9P真係靚仔啲同classic啲,三來用M9影相,不論係操作上或image quality上,的確係有feel啲。

講住咁多先,諗到再寫。
*** 以上純粹個人意見,參考吓好啦!***

回復

VIP

多謝0.95兄的使用心得
回復

中級會員

淨係ccd issue都已經好怕。240 raw個dynamic range m9係做唔到,我自己影raw,就算m9jpeg 我望一望之後都會開番raw, 所以jpeg有幾神我一向都唔會理。好多人成日對直出有要求,如果有要求甘對raw就要更加有要求。
回復

高級會員

用家心得
睇完都有冲动上m240...可惜冇銀
回復

論壇元老

多謝分享心得!
睇完可以安心留番部M-E。

Me too !!!!!  發表於 2014-7-12 07:57
回復

1萬

論壇元老

呢個係我睇過最最到肉同到位的M240評價!超讚!

X2  發表於 2014-7-7 10:30
回復