M-Classic

搜索
樓主: Panda

新人請教: 7 / 8 element

論壇元老

小弟想分享小小經驗,曾經有幸A/B比較過35pre-A Ti, 發覺35 pre-A infinity lock version 的確glow小好多,為進一步求證, 再去參考鬼師兄flickr的35 pre-A Ti 同 Steel Rim album, 個人結論係 infinity lock glow得最小,氛圍控制上比其它pre-A 都要好。但infinity lock version 1968年開始出pre-A只是出左好小量就轉左無lock,我都係經一位資深發燒師兄advice,據講他買左由SR,Inf lock, 普通pre-A, 到Ti, 加版,德版,前後5支來A/B比較,最後SR都賣埋留低支inf lock,他話inf lock 同 SR一鬼樣。  呢點可能係關事 pre-A相對Steel Rim係設計改良版,關鍵可能係玻璃,可能只有初期pre-A用得翻Steel Rim特殊玻璃,無lock的開始用新玻璃,純個人猜測。  唔知其他inf lock師兄有無同感?

揀幾張手頭glow得最多的大家參考下 (全部全開),指教指教:

L1032494 by grandetech, on Flickr

L1032020 by grandetech, on Flickr

L1032517-Edit.jpg by grandetech, on Flickr

回復

VIP

grandetech 發表於 2013-8-18 14:54
小弟想分享小小經驗,曾經有幸A/B比較過35pre-A Ti, 發覺35 pre-A infinity lock version 的確glow小好多, ...

真糸 唔 glow bor
回復

論壇元老

Patrick_c 發表於 2013-8-18 10:49
師兄們, 師弟有野想問

師弟35mm只有asph, 但自從上年開始用 50 1.4 pre-a, 支35mm asph 已經入咗 ...

其實874都吾錯架,色水又正,不過sharp 醒程度比663爭D. 下面有874, 同Pre A ti, 如果對glow 你冇乜feel, 874 係吾錯既選擇尼架

http://www.flickr.com/photos/gho ... /72157630402566184/

http://www.flickr.com/photos/gho ... /72157632928834519/

Patrick hing, 你支35mm asph, 係米2.0?
回復

論壇元老

ghost03032008 發表於 2013-8-18 17:50
其實874都吾錯架,色水又正,不過sharp 醒程度比663爭D. 下面有874, 同Pre A ti, 如果對glow 你冇乜feel, ...

874个价隨着663个价一齊跌左好多。不过focus 问题如果唔介意应该好正。
Think Positive, Make Negative
回復

VIP

ghost03032008 發表於 2013-8-18 17:50
其實874都吾錯架,色水又正,不過sharp 醒程度比663爭D. 下面有874, 同Pre A ti, 如果對glow 你冇乜feel, ...

我就糸唔要 ultra contrast 到睇唔到 details

系啊 就是 2.0 ... 我自己見到佢到都眼冤, 系得閒令出黎 "零" 2 "零" 阿 haze.  (個人感覺, 如有得罪, sorry).

回復

論壇元老

Patrick_c 發表於 2013-8-18 17:56
我就糸唔要 ultra contrast 到睇唔到 details

系啊 就是 2.0 ... 我自己見到佢到都眼冤, 系得閒令出黎 ...

貢就揀支874喇...
回復

VIP

真糸2枝各有特色

要再細心睇你2 sets 相 自己鐘意 mud

多謝ah 鬼兄幫忙!
回復

VIP

好多 c-hings 都話 11874 有 back or front focusing

我唔聞相, 最多印 8x10"  就算有 back or front focusing , 覺唔覺?
回復

論壇元老

Patrick_c 發表於 2013-8-18 18:05
好多 c-hings 都話 11874 有 back or front focusing

我唔聞相, 最多印 8x10"  就算有 back or front f ...

其實一米或以外對焦,就冇大問題...
回復

論壇元老

874 对我嚟講係最佳選擇, pre-a頂唔順, 7妹8妹未够sharp想同要多啲散景
回復

論壇元老

M3fans 發表於 2013-8-18 21:32
874 对我嚟講係最佳選擇, pre-a頂唔順, 7妹8妹未够sharp想同要多啲散景

如果M3 hing 你影film,舊鏡可以再考慮多D..
回復

論壇元老

ghost03032008 發表於 2013-8-20 00:48
如果M3 hing 你影film,舊鏡可以再考慮多D..

多謝指點, 會多留意.
回復

註冊會員

請教Chost Ching,
網上有前輩話8妹,加制比德制好,因為加拿大的Leica廠出產的鏡片比較好,所以加制亦較德制貴•
但亦有提到加制8妹用的膠水有問題,會有脫落現像. 咁即係德制quality好啲?
回復

高級會員

Patrick_c 發表於 2013-8-18 10:49
師兄們, 師弟有野想問

師弟35mm只有asph, 但自從上年開始用 50 1.4 pre-a, 支35mm asph 已經入咗 ...

全開一定glow架啦
但收到2或者2.8情況已大大改善
回復