M-Classic

搜索
查看: 12380|回復: 82

上唔上數碼背好?

1萬

超級版主

老老實實,MM 塊sensor 係有吸引力。唔知拍唔拍得著digital back quality 呢?
回復

論壇元老

Jason 發表於 2013-8-16 22:34
老老實實,MM 塊sensor 係有吸引力。唔知拍唔拍得著digital back quality 呢?

DB行16BIT窩。其實我有LEAF 5600萬背(已經賣了),亦有MM,徠卡暫時沒法同數碼背比。我認為MM最大威力在輸出,如果你PRINT OUT,的確厲害,不過如果你齋電腦看,同9P影黑白差不了幾多。MM最強大系跟機套SILVER EFEX PRO,手機都可以拍出(tune出)傳世大片!
和諧社會,查無此人。。。
回復

論壇元老

Jason 發表於 2013-8-16 22:34

知你遲早去到呢一步。係唔會,但差不遠,除非你印張5尺濶以上嘅相出嚟。我見過一張5尺濶MM相,目瞪口呆。
MM細同輕好多,可以用到 ISO 6400,進入另一個世界,咁先最攞命
回復

1萬

超級版主

VVII 發表於 2013-8-16 23:00
DB行16BIT窩。其實我有LEAF 5600萬背(已經賣了),亦有MM,徠卡暫時沒法同數碼背比。我認為MM最大威力在 ...

明白明白,好嘢,咁我買 silver efex pro 就得啦
回復

1萬

超級版主

M3fans 發表於 2013-8-16 23:16
知你遲早去到呢一步。係唔會,但差不遠,除非你印張5尺濶以上嘅相出嚟。我見過一張5尺 ...

係啦,中幅始終太大部,孭到斷背 。好多時因為太大部,搞到有啲shot影唔到。真係無完美。

回復

論壇元老

Jason 發表於 2013-8-16 23:23
係啦,中幅始終太大部,孭到斷背 。好多時因為太大部,搞到有啲shot影唔到。真係無完美。

...

係喇,有時部機太大舊,攞住佢,有D論盡,吾多吾少都有影響D攝影愉快心情架...
回復

1萬

1萬

論壇元老

VVII 發表於 2013-8-16 23:00
DB行16BIT窩。其實我有LEAF 5600萬背(已經賣了),亦有MM,徠卡暫時沒法同數碼背比。我認為MM最大威力在 ...

VV 兄,很想看你56MP數背的相!可以同我地的師弟們分享一下嗎?
回復

論壇元老

vincecharus 發表於 2013-8-17 00:01
VV 兄,很想看你56MP數背的相!可以同我地的師弟們分享一下嗎?

都係家庭照,我找D無屋企人給你睇下
回復

1萬

1萬

論壇元老

Jason 發表於 2013-8-16 23:23

...

中幅大同重真是一個好大的問題!我用5D3加小白2代同24移軸,一機兩鏡,已經揹到我無灑心機。

中幅比DSLR的問題更大,中幅象數高,即是大部分時候要落腳架,仲要是重型個隻,否則朦朧一片,幾多象數都是空談。

中幅的dynamic range闊但ISO動態範圍窄,低光基本上不能使用,要做到預期的效果,大部分時間需要artificial lighting,否則等於徙左部機。

我見到大大師兄們的Alpa+數背+Rodenstock,都對他們的傑作五體投地,但我自問沒有這麼偉大,能為攝影這樣地犧牲,我制我老婆都唔制!

如果我玩中幅,應該只會考慮Leica S System。而家買了Monochrom成個月也祇是玩了一次,認真的攝影,看怕起碼要幾年後,分分鐘要等到退休至開始諗。
回復

論壇元老

後製是好,不過好懷念直出後print out 然後放落相薄的簡單快感
Live in the Moment
回復

論壇元老

vincecharus 發表於 2013-8-17 01:15
中幅大同重真是一個好大的問題!我用5D3加小白2代同24移軸,一機兩鏡,已經揹到我無灑心機。

中幅比DS ...

非常中,真係要卑個like!!
回復

VIP

我記得kfc早6個月前有c-hing 放 mamiya 645af + 2 mamiya lenses + 初偕數貝 = 四萬幾   我末玩過數貝   個套好吸引  諗多2諗  比其他ching 買咗  而冢靜心等待下次機會  

不過 多口問句   初皆數貝 N手  要再放出去  其實是否好難放?
回復

論壇元老

vincecharus 發表於 2013-8-17 01:15

中幅比DS ...

對呀
回復

論壇元老

Patrick_c 發表於 2013-8-17 09:59
我記得kfc早6個月前有c-hing 放 mamiya 645af + 2 mamiya lenses + 初偕數貝 = 四萬幾   我末玩過數貝   個 ...

未買就諗放...咁你唔係好鍾意啫
最緊要清楚壞咗有無得整,未必有零件
回復

VIP

M3fans 發表於 2013-8-17 10:17
未買就諗放...咁你唔係好鍾意啫
最緊要清楚壞咗有無得整,未必有零件

因為見到chings 玩數貝 $8-9萬以上起跳
見到有4萬入到埸 即身痕
耐何$$有限  慾望無限
如果自己襯唔起套系統  怕最後變brick 或大折瓖  小弟相對是 budget user 所以有多D想法
回復

論壇元老

中幅比DS ...

S2我以前都有,其實在日光底下,S2無敵,DB不一定贏S2,但系到市內S2個白平衡真系羅命!

5600數碼背我後來賣左,S2賣左,原因正正你所講,太重了。徠卡有自己優勢,機動性贏曬。其實我地攝影系玩下,又唔系搵食,何必被相機玩,背餐死?
回復

1萬

2萬

論壇元老

“何必被相機玩,背餐死?”  x2

再加埋 ...

何必被 鏡頭 玩, 餐死?
回復

1萬

1萬

論壇元老

Patrick_c 發表於 2013-8-17 09:59
我記得kfc早6個月前有c-hing 放 mamiya 645af + 2 mamiya lenses + 初偕數貝 = 四萬幾   我末玩過數貝   個 ...

F8 Photography 的 Gary 哥哥好似有套 Pentax 645D 加好多支鏡,全套賣緊6萬幾,可以留意下
回復

論壇元老

vincecharus 發表於 2013-8-17 11:29
F8 Photography 的 Gary 哥哥好似有套 Pentax 645D 加好多支鏡,全套賣緊6萬幾,可以留意下

645D 係日本好似大跌價.....聽聞出新model,有16 bit color...
回復

論壇元老

vincecharus 發表於 2013-8-17 11:29

645D我都玩過朋友的,高光死曬,而且很奇怪,畫質好鬼FLAT,無乜立體感
回復