M-Classic

搜索
樓主: bbcalvin37

鷲見太郎

論壇元老

樓上,各有所好屬正常,但閣下以代理身份評論其他品牌銀器,已失卻公平原則,亦與本討論區方向有所違背,同時或多或少涉及商業原素。

回復

Goro's

佢既理由同T5 Benny 賣FA 既理由差唔多

中!  發表於 2015-1-14 15:58
Point  發表於 2015-1-14 15:51
回復

論壇元老

阿代理其實知唔知因為你既做法令到幾多鷲見fans反感?我覺得鷲見銀器而家同潮特無牌子既銀器無分別。
回復

Goro's

阿代理若果你真係想個品牌好!首先請番個好啲嘅marketing先啦!
回復

Goro's

個人意見,首先,用踩底人家品牌去抬高自已品牌的手法我覺得是比較低手的做法,因每個品牌都有其背後的理念、經驗等累積返o黎,每個成功的品牌都值得大家respect的~~
至於你話手作變mass production已經變質,我亦唔太認同,翻查歷史,louis vuitton當年因為自已用開的皮o急因意外而掉o左落水,搞到濕晒,從而引發佢自已開發一種可輕度防水的皮革,再自已縫制出第一個LV皮o急。而家廣東道賣緊的LV包包是不是全部仍由louis vuitton親自縫制?但品質有冇因為mass production後而下降呢?
以上說話太正經喇,唔似我添,可能係我copy人家o架o乍,你明啦,好多o野都係copy o黎copy去o架啦~~
講到尾,戴飾物o既o野都係潮流o黎o者,邊個靚,咪買邊個囉!~完~

好似阿邊個見到阿樂哥仔咁囉~~XD  發表於 2015-1-15 02:07
係要講濕哂既你, wakakakaka!  發表於 2015-1-14 19:41
回復

論壇元老

阿代理, 同樓上ching講O既一樣, 你真係搞到鷲見 X 哂! 拜你所賜我都唔太想再入~

剩係你果款所謂同鷲見聯名合作款限量版手扼, 個人覺得應該都係同普通鷲見custom made order+刻你個牌頭上去咁冇乜分別~

咁講法我真名又叫五郎, 我叫鷲見custom made隻大鷹刻goro's上去, 咪鷲見Xgoro's lor!

我想要鷲見X李家誠既毛  發表於 2015-1-16 21:40
回復

中級會員

vinavast 發表於 2015-1-13 23:26
其實當初我都係GOROS玩家,但慢慢研究落去,發現goros一早已經唔係佢地所講既手作,
我就覺得倒仿製作都要賣 ...

依位ching 究竟你做左幾多功課??以本人低下的資歷和了解 很多品牌極大部份能夠量產既野 例如羽毛等等都係用模具做出黎 你親愛的"全手工"銀器鷲見太郎既羽毛(當然仲有好多野)都係倒模倒出黎既 唔信?我搵得到鷲見太郎倒模既半成品既相片 唔知你又見過未? 按你宣傳咁講 鷲見太郎係"全手工"  連羽毛亦係一下一下刻出黎既 每件都獨一無二既說法完全係極度矛盾既講法 我既睇法係 鷲見太郎既話 如果講羽毛(掛飾)就全部都係倒模倒出黎既 你做訂制品既話 就係將倒模出黎既野再額外加工 其實就算講以前仲在生既高橋先生都係咁講 肯用下個腦都分析到 高橋D羽毛咁多"特徵" 絕對不可能係每條都親手自己刻上去(從金工角度) 我覺得好多人誤解左佢地(包括GOROS)係全手工既 其實現實係無可能既 但係如果講手扼 戒指依類相對簡單同個人化既野 就好多都主要靠手工做出黎 暫時講咁多 本人玩開GOROS 鷲見 吉原既
回復

Goro's

同意edwinlulu兄所講, 咸魚青菜各有所愛...好正常!
我覺得一個品牌0既成功, 係由好多因素組成, 製作工藝, 商業手法, 都只係其中一部份...
重有品牌背後0既精神, 歷史, 設計0既理念...等等等等...缺一不可...
而每個品牌, 不論goro's定鸗見, 都包含呢D因素架...
鸗見唔商業就唔會賣出黎, 唔商業就唔會有代理啦...
goro's如果再商業D, 可以加大產量, 再開分店, 一間變兩間, 兩間變四間, 上市, 之後再分拆上市啦...
你問我, 我好簡單, 我喜愛goro's, 係佢俾到我一種質感, 呢種質感可以話係有形或者係無形, 係好主觀0既一種感覺, 但冇其他品牌0既銀器可以俾到我...
設計上, 我亦覺得goro's較其他品牌優美, 例如毛0既形狀, 紋路都非常自然...箭頭0既大細, 凹凸, 粗糙感都好真實...
而有人話goro's只係用飢餓式手法催谷, 噢! 咁我只能夠承認自己中計, 我就係喜歡佢串, 喜歡唔係人人買到人人有...

絕對認同!  發表於 2015-1-15 23:51
Bro,小弟才疏學淺,你講中我想講嘅野  發表於 2015-1-15 14:31
回復

新手上路

我在此向大家道歉.
小弟睇黎研究得味夠深入,就係道響各位面前亂講野
請各位原諒小弟有所失言
我太過主觀客觀既心態去評論更令呢個討論區變質,
呢一點我真係做得唔係幾好,請各位大大指教,好讓我學習學習 really sorry為左做好呢個品牌,我一定會再溫下書做多d功課

我在此再向各位道歉.我會好好改善

感謝各位

各位有任何意見,希望能夠在此話比小弟知.令小弟得以改進

有冇諗過代理埋LS?  發表於 2015-1-16 09:56
回復

新手上路

scw0405 發表於 2015-1-14 12:54
阿代理其實知唔知因為你既做法令到幾多鷲見fans反感?我覺得鷲見銀器而家同潮特無牌子既銀器無分別。
...

i am sorry,我會好好改進
回復

Goro's

你買買埋埋咁多書日日post話學習使咩我地教你呢???
仲慘過讀Master~~
拍照係掠奪既一種方式
回復

1萬

論壇元老

買本整銀書睇下就知 大家都係挑個模出來 跟住次次都倒模整條毛出黎啦!!!
如果條條毛都挑一次! 佢就真係有排挑啦,咁鷲見就冇咁多時間去玩MOUNTAIN BIKE 啦
冇必要踩低人地抬高自己(代理個個)
回復

新手上路

問題在於.佢番到黎既貨.每條同款同向既羽毛
回復

新手上路

既紋理都大致上一樣,但仔細d睇 係有唔同,瑕疵同錯手位 小弟的確係味夠研究 佢既製作過程 我會月尾道去日本搵佢時 再睇下佢既製作過程

ching你影張高清相黎睇睇 睇下係似手工刻定其他解釋  發表於 2015-1-16 22:32
回復

新手上路

聽各位大哥指教 比較有用
回復

論壇元老

vinavast 發表於 2015-1-16 22:13
既紋理都大致上一樣,但仔細d睇 係有唔同,瑕疵同錯手位 小弟的確係味夠研究 佢既製作過程 我會月尾道去日本 ...

鷲見銀器手製或機製與否,都不是重點.
大家都知GOROS不是手製,但無損其吸引力.
正如樓上toys_madman CHING所講:[一個品牌0既成功, 係由好多因素組成]
但我係你身上只見到踩低其他牌子抬高鷲見.不單沒有令鷲見銀器更吸引.
反而更令人反感.係你身上可以見到T5老細既影子.
你可以去了解下市場上仲多唔多人玩Fa.點解Fa會少左人玩.
如果fa係有市場,你都唔使勁蝕價去賣走 2 set FA

以前有CHING話過玩過GOROS,就唔會去玩FA.因為各方面都被比下去.
同樣道理,玩開GOROS既CHING們,相信唔會因為阿代理幾句說話.而轉去接觸鷲見銀器.
而阿代理你代理鷲見既目的係係香港宣揚鷲見銀器.相信你已經成功了!

佢真係放左goros換入鷲見喎〜〜〜〜 條上金同上銀呢〜〜〜  發表於 2015-1-16 23:11
回復

中級會員

scw0405 發表於 2015-1-16 22:31
鷲見銀器手製或機製與否,都不是重點.
大家都知GOROS不是手製,但無損其吸引力.
正如樓上toys_madman CHING ...

莫論FA做得好唔好 靚唔靚
只想講 有部份人本來對FA都無乜野既
但就係唔鐘意T5老板踩其他人牌子而唔買FA既
啊代理你已經步左人地後塵順帶代理你話要學野 俾張圖你睇下 我見到里面D野都刻晒紋理.....

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x

:p  發表於 2015-1-17 09:33
可能師兄就係講呢d位每條批走時都有d唔同  發表於 2015-1-17 07:43
我都係因為呢張圖先學多左o野,受ben哥指教!  發表於 2015-1-16 23:20
其實如果仔細睇 依家鷲見IG都有放依種半成品既圖出黎(我做功課做返黎既)  發表於 2015-1-16 23:19
我就係想搵返呢張圖,不過搵唔到.THX LO兄!  發表於 2015-1-16 23:12
回復

論壇元老

kaizm 發表於 2015-1-16 19:19
你買買埋埋咁多書日日post話學習使咩我地教你呢???
仲慘過讀Master~~
...

同其他人介紹完先學習?定熟悉左先再向其他人介紹?
自己都唔熟悉,就走去介紹?

自我介紹jawa
回復

新手上路

lo88614 發表於 2015-1-16 23:01
莫論FA做得好唔好 靚唔靚
只想講 有部份人本來對FA都無乜野既
但就係唔鐘意T5老板踩其他人牌子而唔買FA既 ...

thanks 呢張我都要save一save低
回復

新手上路

初黎報到,好多野都唔知,老實講我對其他brand既評論好可能真係過火左,我真係唔係刻意去踩goros,我只係從手工角度去講,當時既語氣可能講得有d衰,我再度向大家道歉
但有一點唔會否認,我真係覺得legend 造工不得了
同埋我想問一問點樣貼圖上黎....其實最主要因為我番到黎既貨,同一款同一向既瑕疵位同小部份毛紋理都唔同我星期日番鋪頭影一影出黎分享.我都想考究下呢個問題

回復