M-Classic

搜索
返回列表 發新帖
樓主: bbcalvin37

鷲見太郎

新手上路

始終小弟接觸銀器都係得三年,15歲仔先開始留意呢d野,我意為自己識好多
但真係無各位既經驗同研究咁多
小弟真係識小小扮曬代表咁,非常抱歉
我依家開始會用呢個名係呢道學習學習
我呢個所謂既代理,有咩唔岩盡情小,唔好留手續

其實我都係因為係某公司 買完某品牌,先啟發到我將鷲見引入番香港賣
我起初都唔想步某老闆後塵,但真係唔經唔覺自己都開始陶醉左右

以之前因為租既問題 所以定價貴左,但依家傾掂曬數可以賣得番官網既價格

係呢個討論區走個round,睇完兩日帖,我會吸收各位既教訓,好好做好呢個brand.
有機會既話,我會嘗試再引入其他brand. thanks everyone

提外話,香港邊道有tady & king??

岩岩先發現係可以係呢道覆.......  發表於 2015-1-17 02:02
收到!!  發表於 2015-1-17 02:00
你引入還引入,請緊記唔好係度推廣,如再有任何商業成份留言或出帖,唔會再警告了。  發表於 2015-1-17 01:57
回復

論壇元老

vinavast 發表於 2015-1-17 01:45
始終小弟接觸銀器都係得三年,15歲仔先開始留意呢d野,我意為自己識好多
但真係無各位既經驗同研究咁多
小弟 ...

阿代理, 我睇印第安銀器睇左一年左右, 自問識O既O野極少, 不過你唔知O既俾人話O既起碼我都知, 想請問你呢幾年係留意咩O既呢? 正宗美國製印第安銀器?

我同香港某日本銀器代理老闆都叫有少少聯絡, 得閒有時都會whatsapp下傾下配搭或者問下價.
不過我從來都只會O係佢身上面學到O野, 始終佢係代理, 佢熟悉呢樣O野, 佢指點下我, 我覺得好正常, 亦都好感謝佢O既指導, 令我開眼界同知多左學多左.

不過E+你係代理, 你走上O黎叫各位CHING多多指教?
雖然唔係話代理就乜都要知乜都要識, 不過代理公開向一大班人請教就真係第一次聽
仲要一上O黎就先聲奪人語氣重踩goro's, 轉頭俾人話兩句就對唔住對唔住學習學習

我都自問唔係好識做人, 不過最少我唔會O係人地主場大大聲踩人地O既愛好先, 俾人插兩下即刻sorrysorry~ 我真係信你真心知錯啊!
回復

論壇元老

MoreMoreCha 發表於 2015-1-17 08:41
阿代理, 我睇印第安銀器睇左一年左右, 自問識O既O野極少, 不過你唔知O既俾人話O既起碼我都知, 想請問你呢 ...

Agree!!阿代理要反問返潛在客戶意見,真係有D無喱頭,而且問黎無乜意思,我地不代表鷲見,講既野可能有錯甚至有伏。相反你先係代表鷲見。理應你係有責任有能力解答大家既疑問,如果你對鷲見有疑問,你應該問返鷲見囉
回復

中級會員

步驟行錯 本來先學習相關知識/資訊才去做生意 依家倒轉條路黎走....不過不得不佩服啊代理18歲就開始出黎學做生意 試想一般人18歲係度做緊乜...無論成功/失敗都係一個寶貴經驗 只不過 我個人意見係.....啊代理你依個頭開得好差.....條路繼續點走 靠你個人做化
回復

論壇元老

引入不同品牌嘅銀器,對我地啲銀器餓鬼嚟講係好事,不過先了解市場/主場動向才沾手,相信效果會好好多。

BRO, 小弟才疏學淺, 你講中我想講嘅野...嘿嘿...堅架!!  發表於 2015-1-17 22:34
edwin師兄會唔會有咩建議??  發表於 2015-1-17 14:17
回復

新手上路

thanks!我會好好努力
回復

Goro's

你成日都話努力努力
回復

Goro's

個人都無氣勢~講野要firm d!你點睇書學習唔使同人講~你同人講你學緊野反而令人無信心!
回復

論壇元老

建議你唔想蝕本就向鷲見取消訂單 。
回復

高級會員

其實大家有必要咁嗎,一個論壇一班人,何必攪成咁,人地都say晒sorry啦
老實,我喜歡鷲見大毛多過GOROs,但就好憎中毛,不過發現在呢度罷鷲見講鷲見好似好低等咁,又抄又盛,我都唔敢上黎講野.........
回復

論壇元老

bbcalvin37 發表於 2015-1-18 02:19
其實大家有必要咁嗎,一個論壇一班人,何必攪成咁,人地都say晒sorry啦
老實,我喜歡鷲見大毛多過GOROs,但 ...

我中意鷲見大毛, 都中意中毛, 亦覺得呢度O既CHING好似唔太中意鷲見, 覺得佢又抄又盛
所以我自己入左就算, 冇放上O黎share, 只係show goro's爪毛果陣放過一次相~

不過問心, 我自己真係唔覺得鷲見低等! 反而幾欣賞佢! 雖然我唔中意佢生意手法, 但佢D O野真係幾靚, 尤其係眾所周知O既custom made, 真心唔錯~

其實如果講抄, TK, KK, FA咪又係跟goro's個風格然後加入一D自己O既個人元素入去~
又唔係做假, 我覺得你可以光明正大講中意鷲見! 至少我係真係中意!
不過就唔會拎佢同goro's比較喇~ 中意咩item就入咩item啦~
反正我中意O既係金銀同款式, 唔係brand!
我都中意Goro's, 不過有D item係你送俾我我只都係會想拎O黎放O既~
其他brand亦一樣, 要睇item~ 有我中意O既, 亦有D係你俾我都唔會戴~

Haha,咁就要問番d日牌老闆!不過我個人就唔信佢地完全冇參考goro's〜〜〜〜  發表於 2015-1-19 12:32
甘多日牌都甘似"goros", 其實真係好難諗個邏輯係邊><..... 未參透  發表於 2015-1-19 11:29
回復

1萬

論壇元老

bbcalvin37 發表於 2015-1-18 02:19
老實,我喜歡鷲見大毛多過GOROs,但 ...

我諗大家有咁既反應有2個原因
1 代理借此推廣佢代理既野, 有商業成份
2 佢先踩低一個(好多銀牌都抄佢既)品牌去抬搞自己代理個品牌 ,
仲要未做足功課就拋書包

師兄  你同我都post 過鷲見產品
又唔見大家有咁既反應?
抄唔抄冇乜所謂   抄得有質素就ok   好多日牌都係抄米國style
但質素造得好 甚到好過美牌  唔使踩低人地都大把捧場客!

佢响個度成日post野ma~~~成X日話一日一Post....煩過X  發表於 2015-1-18 10:23
同意! 不過如果ching有入台灣goro's個FB群, 會留意到仲多O野~~~  發表於 2015-1-18 09:05
回復

論壇元老

kaizm 發表於 2015-1-17 15:13
你成日都話努力努力

唔係講呢樣~~~ 有日有條友發左個POST, 大概係話同鷲見求証過根本冇代理, 又話佢賣得貴呃人!
不過好似即日俾版主DEL左~
之後版主仲專登開左個POST要求各位會員唔好互相指摘, 係咁上下的~ 
ching可以搵下台灣個goro's FB群, 印象中果條友好似都有O係版主個post度留過言.
轉頭代理就即刻話同鷲見達成共識走去大劈價
唔知果條友唔出現代理仲會唔會大劈價呢
回復

高級會員

Jeansky 發表於 2015-1-18 08:42
我諗大家有咁既反應有2個原因
1 代理借此推廣佢代理既野, 有商業成份
2 佢先踩低一個(好多銀牌都抄佢既) ...

我都明,不過有人一講鷲見就咁講有點唔開心.......條友衰LOGO太似,但毛型態各樣都有異,可惜未有代表自己獨特野.......

有個閃電勾啊~~~  發表於 2015-1-18 11:39
回復

高級會員

可能我太善良,又唔知太多野,師兄們唔好見怪呀!!!
回復